Wszystkie składniki do siebie pasują, a winogron dodaje słodyczy. Doskonale sprawdza się na każdą okazję. Zamiast tradycyjnego majonezu można użyć vege,
Składniki:
- 1 pierś pojedyncza gotowana
- 1 pierś pojedyncza wędzona
- 4 jajka na twardo
- 150g sera żółtego
- 2 ząbki czosnku
- 150g pestek słonecznika
- ok 300g winogron bezpestkowych
- majonez
- sól i pieprz do smaku
Sałatka jest warstwowa, więc przygotowujemy sobie naczynie szklane. Na spód kroimy w drobną kostkę obie piersi, smarujemy cienką warstwą majonezy, następnie ścieramy na grubych oczkach ser i wykładamy do miski -doprawiamy solą i pieprzem. Smarujemy cienko majonezem. Słonecznik prażymy na suchej patelni i ostygły wrzucamy, jako kolejną warstwę. Jajka można podzielić na żółtka i białka, ale może być też jedna warstwa. Jajka drobno siekamy i wrzucamy do miski. Ząbki czosnku rozgniatamy z łyżką majonezu, solą i pieprzem i taką masę wykładamy na jajka. Na samą górę układamy ściśle połówki winogrona . Sałatkę wkładamy do lodówki, by się przegryzł.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz