21 sierpnia 2025

Sałatka Tiffany


Wszystkie składniki do siebie pasują, a winogron dodaje słodyczy. Doskonale sprawdza się na każdą okazję. Zamiast tradycyjnego majonezu można użyć vege,


Składniki:

  • 1 pierś pojedyncza gotowana
  • 1 pierś pojedyncza wędzona
  • 4 jajka na twardo
  • 150g sera żółtego
  • 2 ząbki czosnku
  • 150g pestek słonecznika
  • ok 300g winogron bezpestkowych
  • majonez
  • sól i pieprz do smaku


Sałatka jest warstwowa, więc przygotowujemy sobie naczynie szklane. Na spód kroimy w drobną kostkę obie piersi, smarujemy cienką warstwą majonezy, następnie ścieramy na grubych oczkach ser i wykładamy do miski -doprawiamy solą i pieprzem. Smarujemy cienko majonezem. Słonecznik prażymy na suchej patelni i ostygły wrzucamy, jako kolejną warstwę. Jajka można podzielić na żółtka i białka, ale może być też jedna warstwa. Jajka drobno siekamy i wrzucamy do miski. Ząbki czosnku rozgniatamy z łyżką majonezu, solą i pieprzem i taką masę wykładamy na jajka. Na samą górę układamy ściśle połówki winogrona . Sałatkę wkładamy do lodówki, by się przegryzł.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz