Ciasto czekoladowo-miodowe z dynią.
Ciasto nie wychodzi słodkie, a aromat dyni jest nie wyczuwalny. Czasami prostota smakuje najlepiej.
Składniki:
- 1 szklanka puree z dyni
- 3 jaja temp pokojowa
- 1/2 szklanki oleju
- 1/2 szklanka płynnego miodu
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego
- 1 1/2 szklanki mąki pszennej
- 4-5 łyżek kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia + 1/2 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka cynamonu
- pół łyżeczki imbiru w proszku
- szczypta kardamonu w proszku
- szczypta soli
Dynie wydrążamy, gotujemy lub pieczemy ze skórą, wycinamy miękki miąższ i go blendujemy, studzimy dynie. Jaja ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy miód i puree z dyni. Suche składniki mieszamy w osobnej misce i partiami mieszamy z mokrymi. Pieczemy ok 25 min w temp 180 stopni C do suchego patyka. Studzimy i kroimy na dwie cześci.
Masa z kaszy manny
Składniki:
- 1l mleka 3,2%
- 8 łyżek kaszy manny
- 200g masła
- 2 łyżki cukru pudru
- ekstrakt waniliowy
Mleko zagotowujemy wrzucamy kaszę i cukier i gotujemy cały czas mieszając. Gdy zgęstnieje, ściągamy z ognia i po 5 min wrzucamy całe masło do rozpuszczenia. Kaszę przykrywamy kontaktowo folią i studzimy. Zimną masę wylewamy na połowę biszkoptu i przykrywamy drugim. Wierzch można udekorować polewą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz