2 października 2025

Ciasto czekoladowo-miodowe z dynią

 

Ciasto czekoladowo-miodowe z dynią.

Ciasto nie wychodzi słodkie, a aromat dyni jest nie wyczuwalny. Czasami prostota smakuje najlepiej.


Składniki:

  • 1 szklanka puree z dyni
  • 3 jaja temp pokojowa
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/2 szklanka płynnego miodu
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 4-5 łyżek kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia + 1/2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • pół łyżeczki imbiru w proszku
  • szczypta kardamonu w proszku
  • szczypta soli

Dynie wydrążamy, gotujemy lub pieczemy ze skórą, wycinamy miękki miąższ i go blendujemy, studzimy dynie. Jaja ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy miód i puree z dyni. Suche składniki mieszamy w osobnej misce i partiami mieszamy z mokrymi. Pieczemy ok 25 min w temp 180 stopni C do suchego patyka. Studzimy i kroimy na dwie cześci.

Masa z kaszy manny

Składniki:

  • 1l mleka 3,2%
  • 8 łyżek kaszy manny
  • 200g masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • ekstrakt waniliowy


Mleko zagotowujemy wrzucamy kaszę i cukier i gotujemy cały czas mieszając. Gdy zgęstnieje, ściągamy z ognia i po 5 min wrzucamy całe masło do rozpuszczenia. Kaszę przykrywamy kontaktowo folią i studzimy. Zimną masę wylewamy na połowę biszkoptu i przykrywamy drugim. Wierzch można udekorować polewą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz