Churros
Jest to przepis na churrosy hiszpańskie, czyli bardzo proste składające się z paru składników i co najważniejsze nie ma tu masła.
Składniki:
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka wody
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżki oleju + olej do smażenia
Do posypania
- 1/2 szklanki cukru
- 1 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
Wodę, cukier, olej i sól wrzucamy do rondelka i zagotowujemy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia i dodajemy mąkę. Mieszamy do momentu, aż utworzy się zwarta masa. Ciepłe ciasto wkładamy do rękawa cukierniczego z dużą gwiazdkową tylką. Wyciskamy paski churros na wycięte paski 10cm papieru do pieczenia. Można bezpośrednio nad olejem odcinać 10 cm paski ciasta- jest to jednak niewygodne i można się oparzyć. Olej podgrzewamy do 190 stopni i wrzucamy z papierka do pieczenia. Pieczemy 2 lub 3 churrosy naraz, do koloru złotobrązowego. Cukier mieszamy z cynamonem i każdy usmażony churros obtaczamy w mieszaninie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz