7 lutego 2025

Churros

 


Churros

Jest to przepis na churrosy hiszpańskie, czyli bardzo proste składające się z paru składników i co najważniejsze nie ma tu masła.

Składniki:

  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka wody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju + olej do smażenia

Do posypania

  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu

Wodę, cukier, olej i sól wrzucamy do rondelka i zagotowujemy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia i dodajemy mąkę. Mieszamy do momentu, aż utworzy się zwarta masa. Ciepłe ciasto wkładamy do rękawa cukierniczego z dużą gwiazdkową tylką. Wyciskamy paski churros na wycięte paski 10cm papieru do pieczenia. Można bezpośrednio nad olejem odcinać 10 cm paski ciasta- jest to jednak niewygodne i można się oparzyć. Olej podgrzewamy do 190 stopni i wrzucamy z papierka do pieczenia. Pieczemy 2 lub 3 churrosy naraz, do koloru złotobrązowego. Cukier mieszamy z cynamonem i każdy usmażony churros obtaczamy w mieszaninie.


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz