31 marca 2025

Jaja z pasta awokado i chrupiącym bekonem. Koszyczki jajeczne.

 

Jaja z pasta awokado i chrupiącym bekonem. Koszyczki jajeczne.


 

Składniki:

  • ok 6-7 jajek
  • 2 dojrzałe awokado
  • płatki chili
  • pół łyżeczki soku z cytryny
  • sól, pieprz
  • 1 paczka plastrów parzonego bekonu
  • 1 łyżka majonezu
  • kilka szczypiorków

Jajka gotujemy na twardo, studzimy. Kroimy na pół, zostawiamy część z szerszą stroną, delikatnie ścinamy dół by jajka stały i wydłubujemy żółtko. Awokado, żółtka i majonez blendujemy na gładko, doprawiamy chili, solą i pieprzem oraz cytryną ( po to by pasta nie czerniała). Pastę wkładamy do rękawa cukierniczego i wypełniamy jajko do odcięcia. Bekon opiekamy na suchej patelni do chrupkości, odsączamy nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym. Drobno siekamy mięso. Zanurzamy każde jajko w bekonie i pastą uzupełniamy górę. Ze szczypioru robimy rączkę koszyka.


 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz