Składniki:
- 1 brokuł
- pół paczki makronu orzo
- 20 dag szynki konserwowej
- pół puszki kukurydzy
- majonez ok 2-3 łyżki
- 20 dag sera żółtego
- sól, pieprz
- 2 oliwki czarne do ozdoby
Brokuła rozdzielamy na małe różyczki i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Ugotowane różyczki brokuła przelewamy zimną wodą i zostawiamy do odsączenia i wystudzenia Ostrym nożem rozdrabniamy ponownie brokuła na małe części i wrzucamy do miski. Dodajemy pokrojoną szynkę w małą kostkę, kukurydzę oraz ugotowany al dente makaron orzo. Mieszamy wszystko z majonezem ( ja daje vege z biedry), doprawiamy solą i pieprzem. Sałatkę ostudzoną wykładamy na duży płaski talerz i formujemy zająca. Ser trzemy na najmniejszych oczkach i oblepiamy kontury zająca. Uszy i nos wycinamy z kawałka sera i szynki, oczy robimy z oliwek, ogonek jest z winogrona.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz