31 marca 2025

Sałatka Wielkanocna z brokułem



Składniki:

  • 1 brokuł
  • pół paczki makronu orzo
  • 20 dag szynki konserwowej
  • pół puszki kukurydzy
  • majonez ok 2-3 łyżki
  • 20 dag sera żółtego
  • sól, pieprz
  • 2 oliwki czarne do ozdoby

Brokuła rozdzielamy na małe różyczki i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Ugotowane różyczki brokuła przelewamy zimną wodą i zostawiamy do odsączenia i wystudzenia Ostrym nożem rozdrabniamy ponownie brokuła na małe części i wrzucamy do miski. Dodajemy pokrojoną szynkę w małą kostkę, kukurydzę oraz ugotowany al dente makaron orzo. Mieszamy wszystko z majonezem ( ja daje vege z biedry), doprawiamy solą i pieprzem. Sałatkę ostudzoną wykładamy na duży płaski talerz i formujemy zająca. Ser trzemy na najmniejszych oczkach i oblepiamy kontury zająca. Uszy i nos wycinamy z kawałka sera i szynki, oczy robimy z oliwek, ogonek jest z winogrona.

 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz