Gofry wysokobiałkowe z serków wiejskich
Składniki:
- 2 serki wiejskie po 200g ( mogą być light)
- 4 jajka L
- szklanka mąki pszennej
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki oleju
- 2-3 łyżki miodu lub syropu z agawy
- szczypta soli
- pół szklanki mleka
- olej do smarowania
Serki trochę odcedzamy z serwatki, dodajemy do nich całe jajka i blendujemy na gładko. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dolewamy 2 łyżki oleju, syrop lub miód oraz mleko. Masę po połączeniu powinna być dość gęsta. Łyżką rozciągamy ciasto, na nagrzaną i wysmarowaną olejem płytkę gofrownicy. Pieczemy do zarumienienia. Z tej porcji powinno wyjść ok 7-8 pojedynczych gofrów o tradycyjnym kształcie. Doskonale smakują na słono z awokado łososiem lub na słodko z truskawkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz