4 czerwca 2025

Gofry wysokobiałkowe z serków wiejskich

 

Gofry wysokobiałkowe z serków wiejskich

Składniki:

  • 2 serki wiejskie po 200g ( mogą być light)
  • 4 jajka L
  • szklanka mąki pszennej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oleju
  • 2-3 łyżki miodu lub syropu z agawy
  • szczypta soli
  • pół szklanki mleka
  • olej do smarowania


Serki trochę odcedzamy z serwatki, dodajemy do nich całe jajka i blendujemy na gładko. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dolewamy 2 łyżki oleju, syrop lub miód oraz mleko. Masę po połączeniu powinna być dość gęsta. Łyżką rozciągamy ciasto, na nagrzaną i wysmarowaną olejem płytkę gofrownicy. Pieczemy do zarumienienia. Z tej porcji powinno wyjść ok 7-8 pojedynczych gofrów o tradycyjnym kształcie. Doskonale smakują na słono z awokado łososiem lub na słodko z truskawkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz