Szybkie ciasto bez pieczenia z mascarpone i włoskimi biszkoptami.
Uwaga: serki i śmietana powinny być zimne i prosto z lodówki!
Składniki:
- śmietana 36% 350 ml
2 mascarpone
2 łyżki nutelli lub zdrowszej alternatywy
ok 25 podłużnych biszkoptów (ladyfingers, savoiardi)
2 łyżki kwaśnej frużeliny, w moim wypadku dżem rabarbarowo-maliniowy
1 łyżka cukru pudru
pół szklanki mleka
Naczynie do układania powinno być wysokie , średnica ok 18cm. Wykładamy formę folią spożywczą, tak by też wystawała poza brzegi. Ubijamy śmietana na sztywno z cukrem pudrem, dodajemy serki i nutellę, ubijamy do gęstości. Docinamy biszkopty do wysokości formy, moczymy z dwóch stron w mleku i układamy zaokrągleniem do dołu. Musi być cały rant wyłożony biszkoptami. Na spód bez biszkoptów dajemy połowę masy, na to 2 łyżki frużeliny lub dżemu, warstwa biszkoptów by stworzyć kolejne piętro, i znów masa. Zamykamy górę biszkoptami i zawijamy wystającą folią i dodajemy ochronę na górę. Wkładamy na noc do lodówki. Na drugi dzień zdejmujemy folie z góry, przewracamy formę na talerz i ściągamy folię z ciasta. Wierzch oprószamy gorzką czekolada i ozdabiamy owocami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz