26 sierpnia 2025

Kotlety, burgery z buraka i kaszy jaglanej

 

Kotlety, burgery z buraka i kaszy jaglanej

Składniki:


  • ok 4 średnie buraki ugotowane lub upieczone
  • ugotowana kasza jaglana ok 1/3 szklanki lub 1 woreczek
  • uprażone ziarna słonecznika 1 garść
  • 1 cebula
  • 1/3 szklanki mąki owsianej ( lub zmielonych płatków owsianych)
  • 1 łyżka posiekanej pietruszki
  • 1/4 szklanki oleju rzepakowego
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • szczypta kuminu
  • szczypta chili w płatkach
  • 4 ząbki czosnku
  • pieprz, sól
  • bułka tarta do obtaczania

Buraki gotujemy, studzimy i trzemy na większych oczkach. Cebule drobno siekamy dodajemy do buraków, dodajemy również ugotowaną i wystudzoną kasze. Doprawiamy całość, dodajemy mąkę, słonecznik i przyprawy oraz olej. Jeśli kotlety są za luźne to dosypujemy mąki. Obtaczamy w bułce tartej u spryskujemy olejem.

Pieczemy w airfryerze ok 20-25 min w 200 stopniach. W połowie pieczenia odwracamy kotlety. Można zrobić również na patelni i w piecu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz