Kotlety, burgery z buraka i kaszy jaglanej
Składniki:
- ok 4 średnie buraki ugotowane lub upieczone
- ugotowana kasza jaglana ok 1/3 szklanki lub 1 woreczek
- uprażone ziarna słonecznika 1 garść
- 1 cebula
- 1/3 szklanki mąki owsianej ( lub zmielonych płatków owsianych)
- 1 łyżka posiekanej pietruszki
- 1/4 szklanki oleju rzepakowego
- 3 łyżki sosu sojowego
- szczypta kuminu
- szczypta chili w płatkach
- 4 ząbki czosnku
- pieprz, sól
- bułka tarta do obtaczania
Buraki gotujemy, studzimy i trzemy na większych oczkach. Cebule drobno siekamy dodajemy do buraków, dodajemy również ugotowaną i wystudzoną kasze. Doprawiamy całość, dodajemy mąkę, słonecznik i przyprawy oraz olej. Jeśli kotlety są za luźne to dosypujemy mąki. Obtaczamy w bułce tartej u spryskujemy olejem.
Pieczemy w airfryerze ok 20-25 min w 200 stopniach. W połowie pieczenia odwracamy kotlety. Można zrobić również na patelni i w piecu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz