Chlebek z orzechami i figami. Ciasto orzechowo-figowe
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka duże
- 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
- 1 szklanki pokrojonych świeżych fig
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 szklanka mleka 3.2 %
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego
- 80g rozpuszczonego masła
Uwaga: Wszystkie produkty powinny mieć temperaturę pokojową.
Figi i orzechy mieszamy w jednej misce z łyżką mąki, W osobnej misce roztrzepujemy jajka z cukrem i dolewamy przestudzone masło. Mąkę przesiewamy z proszkiem do niej wlewamy jajka i na koniec figi. Wylewamy masę do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w rozgrzanym piecu do 170 stopni C ok 50 min. Wierzch można oprószyć cukrem pudrem.
EDIT: Jeśli nie macie dostępu do fig można
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz