26 sierpnia 2025

Chlebek z orzechami i figami. Ciasto orzechowo-figowe.

 

Chlebek z orzechami i figami. Ciasto orzechowo-figowe

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej

  • 2 jajka duże
  • 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
  • 1 szklanki pokrojonych świeżych fig
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 szklanka mleka 3.2 %
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • 80g rozpuszczonego masła

Uwaga: Wszystkie produkty powinny mieć temperaturę pokojową.

Figi i orzechy mieszamy w jednej misce z łyżką mąki, W osobnej misce roztrzepujemy jajka z cukrem i dolewamy przestudzone masło. Mąkę przesiewamy z proszkiem do niej wlewamy jajka i na koniec figi. Wylewamy masę do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w rozgrzanym piecu do 170 stopni C ok 50 min. Wierzch można oprószyć cukrem pudrem.

EDIT: Jeśli nie macie dostępu do fig można 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz