22 września 2025

Ciasto brownie z serem ricotta i wiśniami.

 

Ciasto brownie z serem ricotta i wiśniami.

Blaszka 24x24


Składniki:

1 kostka masła roztopionego

3/4 szklani cukru

4 duże jajka temp pokojowa

ekstrakt waniliowy

1 szklanka maki pszennej

3/4 szklanki kakao

1/4 łyżeczki soli


Masa serowa:

400g serek sernikowy

200g serka ricotta ( można zrobić tylko z serka w wiaderku)

2 średnie jajka

3/4 szklanki cukru

1 łyżka mąki ziemniaczanej


wiśnie mrożone ,świeże lub suszone ok 200g

Uwaga! Jajka i sery powinny mieć temperaturę pokojową.

Roztapiamy masło, ściągamy z gazu i wrzucamy cukier do rozpuszczenia, Po kolei dodajemy po 1 jajku, rozbełtujemy z masłem cukrem. Kakao mieszamy z mąką i wrzucamy partiami do mokrych składników. Masę wymieszaną wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Składniki na masę serową łączymy ze sobą i wylewamy na surowe ciasto, jeśli mamy świeże wiśnie to odsączamy na sicie i mieszamy z łyżką mąki ziemniaczanej. Wrzucamy obtoczone owoce do masy serowej. Jeśli używamy suszonych wiśni to wrzucamy bez obtaczania. Pieczemy w temp 175 stopni C ok 30-35 min.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz