Ciasto marchwiowo-ananasowe
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 puszka ananasów
- ok 4 średnie marchwie
- pół łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 jajka temp pokojowa
- pół szklanki cukru brązowego
- 1/3 szklanki cukru białego
- 1 szklanka oleju rzepakowego
W jednej misce mieszamy wszystkie suche składniki. W drugiej ubijamy jajka z cukrami na puszystą masę. Dolewamy olej, łączymy składniki ze sobą, wsypujemy do jajek na drobnych oczkach utartą marchew i odsączone z soku drobno posiekane ananasy oraz 1/3 szklanki soku z ananasów. Mokre wlewamy do suchych i łączymy szpatułką. Wylewamy masę do dużej keksówki lub blachy 24x24. Pieczemy ok 40-45 min w temp 175 stopni C. Sprawdzamy szczególnie środek ciasta patyczkiem. Po wyjęciu z pieca studzimy na kratce.
Ciasto można przełożyć masą z serka philadelphia 200g + miękkie masło 100g + 1 szklanka cukru pudru. W mojej wersji jest bardziej fit bez nadzienia. Ciasto posypujemy cukrem pudrem lub lukrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz