15 września 2025

Ciasto marchwiowo-ananasowe

 

Ciasto marchwiowo-ananasowe

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 puszka ananasów
  • ok 4 średnie marchwie
  • pół łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 jajka temp pokojowa
  • pół szklanki cukru brązowego
  • 1/3 szklanki cukru białego
  • 1 szklanka oleju rzepakowego

W jednej misce mieszamy wszystkie suche składniki. W drugiej ubijamy jajka z cukrami na puszystą masę. Dolewamy olej, łączymy składniki ze sobą, wsypujemy do jajek na drobnych oczkach utartą marchew i odsączone z soku drobno posiekane ananasy oraz 1/3 szklanki soku z ananasów. Mokre wlewamy do suchych i łączymy szpatułką. Wylewamy masę do dużej keksówki lub blachy 24x24. Pieczemy ok 40-45 min w temp 175 stopni C. Sprawdzamy szczególnie środek ciasta patyczkiem.  Po wyjęciu z pieca studzimy na kratce.

Ciasto można przełożyć masą z serka philadelphia 200g + miękkie masło 100g + 1 szklanka cukru pudru. W mojej wersji jest bardziej fit bez nadzienia. Ciasto posypujemy cukrem pudrem lub lukrem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz