Turecka pasta paprykowa na kanapkę. Pasta jest ostra i aromatyczna. Doskonale nadaje się do lawasza, chleba, fety oraz do jajek po turecku.
Składniki:
- 5 papryk czerwonych
- 2 papryczki chili z pestkami
- 2 łyżki ostrej pasty paprykowej można zastąpić 1/2 łyżeczką pieprzu cayen
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 3 żabki czosnku
- 1/2 szklanki uprażonych orzechów włoskich
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka płatków chili
- 1 łyżeczka kuminu
- 1 łyżka melasy winogronowej( można zamienić na syrop z agawy)
- 1 łyżka syropu z granatu
Papryki czerwone i chili pieczemy w 200 stopniach C do momentu, aż skórka się przypiecze. Wkładamy do ostygnięcia do woreczka foliowego i obieramy ze skóry. Blendujemy papryki, czosnek,orzechy dodajemy przyprawy i oliwę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz