15 września 2025

Turecka pasta paprykowa na kanapkę.

 

Turecka pasta paprykowa na kanapkę. Pasta jest ostra i aromatyczna. Doskonale nadaje się do lawasza, chleba, fety oraz do jajek po turecku.

Składniki:

  • 5 papryk czerwonych
  • 2 papryczki chili z pestkami
  • 2 łyżki ostrej pasty paprykowej można zastąpić 1/2 łyżeczką pieprzu cayen
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 żabki czosnku
  • 1/2 szklanki uprażonych orzechów włoskich
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka płatków chili
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 łyżka melasy winogronowej( można zamienić na syrop z agawy)
  • 1 łyżka syropu z granatu

Papryki czerwone i chili pieczemy w 200 stopniach C do momentu, aż skórka się przypiecze. Wkładamy do ostygnięcia do woreczka foliowego i obieramy ze skóry. Blendujemy papryki, czosnek,orzechy dodajemy przyprawy i oliwę.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz