13 stycznia 2025

Brioszka domowa

 

Brioszka domowa

  • wody 3/4 szklanki
  • 1/4 szklanki cukru
  • 7g drożdży suchych
  • 45g masła zimnego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 750g mąki chlebowej ( ostatecznie 650 będzie ok)



Z ciepłej wody, drożdży i cukru robimy rozczyn, zostawiamy do aktywacji na 15min.Dosypujemy do rozczynu mąki soli, zagniatamy. Gdy się połączy t dodajemy kawałeczki zimnego masła i zagniatamy do połączenia składników. Zostawiamy do wyrośnięcia na 1h. Po wyrośnięciu dzielimy ciasto na 5-6 części, każdą rozwałkowujemy na płasko zwijamy w rulon, szczypiemy palcami łączenie i tym łączeniem do dołu układamy rulony jeden za drugim w keksówce lun naczyniu żaroodpornym. Zostawiamy ponownie do wyrośnięcia na ok 15 min w ciepłym miejscu. Wkładamy chleb do rozgrzanego pieca do 180 stopni i pieczemy ok 20-25 min. Po upieczeniu zostawiamy chwile w otwartym piekarniku, wierzch smarujemy masłem. Chleb jest miękki i bardzo maślany.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz