14 stycznia 2025

Ciasto kostka alpejska

 


Ciasto kostka alpejska

Ciasto jest słodkie, ale i bardzo smaczne. Jeśli jesteście na diecie. to nawet nie patrzcie w tym kierunku. Doskonale sprawdzi się też w wersji tortowej.

blaszka 24x24

Składniki:

  • 3jajka M temp pokojowej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • szczypta soli
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżki gorącej wody

Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Dodajemy do nich partiami cukier i ponownie ubijamy do momentu aż białka staną się śnieżnobiałe i lśniące. Do ubitych białek dodajemy żółtka, przesianą mąkę, proszek- mieszamy. Następnie kakao, olej i na koniec wodę. Wylewamy biszkopt na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, zrzucamy z 30 cm i wkładamy do pieca nagrzanego do 175 stopni C. Pieczemy ok 25-30 min (sprawdzamy patyczkiem). Po upieczeniu zrzucamy z 30 cm i zostawiamy w papierze do wystudzenia.

Masa:

  • pól puszki kajmaku temp pokojowa
  • 200g masła w temp pokojowej
  • 2 łyżki kawy
  • 2 garści gotowych małych bezików
  • ok 3-4 łyżki kwaśnego dżemu: aronia, jagoda lub porzeczka

Miękkie masło miksujemy i dodajemy partiami kajmak. Zaparzamy kawę z 1 łyżki kawy rozpuszczalnej, studzimy i dolewamy do masy 2 łyżki gotowej kawy. Na koniec kruszymy bezy i dodajemy do masy.

na wierzch:

  • ok 500 ml śmietany 36%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2 łyżki żelatyny
  • 1/3 szklanki wody
  • starta gorzka czekolada

Żelatynę zalewamy wodą, odstawiamy do spęcznienia. Podgrzewamy ją ok 10 s w mikrofali do rozpuszczenia, studzimy. Ubijamy śmietanę na sztywno z cukrem pudrem. Do żelatyny dodajemy 2 łyżki śmietany, by ją zahartować. Wlewamy żelatynę do masy. Wykładamy na masę kajmakową i posypujemy startą czekoladą.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz