13 stycznia 2025

Sałatka lunchowa z kuskusem i fasolką szparagową

 


Składniki:

  • 1 szklanka  kuskus błyskawicznego
  • 2 garści zielonej fasolki szparagowej (może być mrożona)
  • 1 szklanka bulionu
  • 1 marchewka
  • mały ogórek zielony
  • sól, pieprz
  • kolendra lub pietruszka

Kuskus zalewamy gorącym bulionem i przykrywamy, by spęczniał.  Jeśli fasolka jest mrożona dobrze jest ją chwile podgotować do miękkości, odcedzić i wystudzić. Gdy kuskus urośnie i wchłonie płyn ( jeśli tak się nie stanie, nadmiar odlewamy), studzimy go. Do miski wrzucamy kuskus, fasolkę, ścieramy na grubych oczkach marchewkę, wkrajamy ogórka, przyprawiamy solą i pieprzem, można dodać drobno poszatkowaną kolendrę lub pietruszkę.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz