11 kwietnia 2025

Babka pistacjowa

 


Babka pistacjowa


Pyszna babka, która długo utrzymuje świeżość.

Składniki:

  • 4 jajka M (temp pokojowa)
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki 550 lub 650
  • 1 łyżeczka proszku do pieczeni
  • 1/2 szklanki oleju roślinnego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 4 łyżki pasty pistacjowej
  • 2 garści pistacji
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego (temp pokojowa)
  • szczypta soli


Jajka ubijamy z cukrem na puszystszą lśniącą masę. Mąkę, proszek i sodę przesiewamy. Do masy jajecznej dodajemy kolejno: olej ( wlewamy go powoli i mieszamy), pastę pistacjową, jogurt, szczyptę soli, dokładnie włączymy ze sobą. Na koniec wsypujemy suche produkty i wrzucamy rozdrobnioną garść pistacji. Masę wylewamy do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką blaszki na babki. Pieczemy na środku, góra dół w temp 170 stopni ok 35-40 min ( sprawdzamy patyczkiem). Wyciągamy z pieca, zostawiamy na kratce ok 15 min. Przewracamy do góry nogami. Można babkę ozdobić lukrem i posypać pistacjami lub oprószyć cukrem pudrem.


Edit: By babka nie była zakalcem, jajka i jogurt muszą mieć temp. pokojową, soda i proszek muszą być świeże- nie należy przekraczać ilości. Jeśli pasta pistacjowa, którą używacie ma w sobie dużo struktury olejowej, należy zmniejszyć ilość oleju rzepakowego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz