8 kwietnia 2025

Eklery z 2 pysznymi masami

 

Eklery z 2 pysznymi masami


 

Składniki na ciasto parzone:

  • 1 szklanka mąki pszennej 450
  • 1 szklanka wody
  • szczypta soli
  • 60g masła
  • 4 jajka M (temp pokojowa)

Przesiewamy mąkę. Wodę z solą oraz masło podgrzewamy do rozpuszczenia tłuszczu, wrzucamy płynu mąkę i energicznie mieszamy łopatka do momentu aż ciasto zbije się w kulkę i będzie odchudzić od garnka. Wyłączamy gaz i studzimy ok 10 min masę. Jajka rozbełtujemy i wlewamy po trochu do masy, za każdym wlaniem miksujemy ciasto na gładko. Ciasto wkładamy do rękawa cukierniczego zakończonego gwiazdką do eklerów i wyciskamy na matę z dziurkami lub papier do pieczenia, proste eklery o długości 12 cm. Pieczemy ok17 min w temp 200 stopniach C, następnie obniżamy do 180 stopni i pieczemy ok 10 min. Z tej porcjo powinno wyjść 10-12 eklerów. Przepis jest też idealny do ptysi.

Masa z mascarpone i liofilizowanymi malinami

  • 250 ml mascarpone zimne
  • paczka malin liofilizowanych ( można kupić w lidlu)
  • 150 ml śmietany 30%
  • 2 łyżeczki cukru pudru

Maliny ścieramy na pył. Śmietanę podgrzewamy i wrzucamy maliny. Studzimy, można przecisnąć przez sito by usunąć nasiona malin, wkładamy do lodówki by było zimne. Wyciągamy i ubijamy z 2 łyżeczkami cukru pudru, dodajemy partiami zimne mascarpone. Ubitą masę wkładamy do rękawa i wypełniamy eklery.

Masa z palonej białej czekolady.

  • 150 ml śmietany 36%
  • 100 g białej czekolady dobrej jakości
  • 250g mascarpone zimne

Czekoladę dzielimy na małe kostki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 140 stopniach ok 10 min. Sprawdzamy cały czas,by jej nie spalić. Czekolada ma przyjąć kolor karmelowy na brzegach, a środek ma być dalej kolory kości słoniowej. Wyciągamy z pieca i studzimy. Można dodatkowo pognieść widelcem, by rozpadła się na mniejsze kawałki. Śmietanę zagotowujemy ( nie ma być gorąca) i wrzucamy do niej pieczoną białą czekoladę. Mieszamy by się całkowicie rozpuściła, śmietana powinna mieć na tym etapie kolor karmelowy. Masę studzimy i wkładamy na noc do lodówki. Zarówno masa jak i mascarpone muszą być zimne by masa się nie ścięła, miksujemy je ze sobą na gęsto.

Wierzch eklerów można polać lukrem lub oprószyć cukrem pudrem.


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz