Pulpety z pieczarek w zalewie octowej
Składniki:
- 500g pieczarek
- 2 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko duże
- 2-3 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki kaszy manny
- sól, pieprz
- olej do smażenia
- bułka do obtaczania
Zalewa:
- 2 szklanki wody
- 0,5 szklanki octu spirytusowego
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka soli
- 4 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 5 ziaren pieprzu czarnego
- 1 średnia cebula
Pieczarki ścieramy na grubych oczkach tarki lub mielimy na sitku z dużymi oczkami. W międzyczasie kroimy drobno cebulę z czosnkiem i podsmażamy na złoto. Grzyby solimy i odstawiamy na ok 15 min by puściły wodę. Wbijamy do odsączonych pieczarek jako, wsypujemy 2-3 łyżki bułki tartej i kaszy manny, dodajemy również ostudzoną cebulkę. Dodajmy przyprawy i wyrabiamy. Masa jest dość mokra, dlatego wystarczy kuleczki obtoczyć tylko w bułce i podsmażamy na brązowo z każdej strony- studzimy.
Wlewamy wodę i ocet do garnka dodajemy przyprawy i zagotowujemy do bulgotania. Wrzucamy pokrojoną w pióra cebulę. Zalewamy kulki pieczarkowe gorącą zalewą, mocno zakręcamy i ustawiamy na zakrętce „do góry nogami”, by słoik się zawekował. Jeśli robimy to tylko w ten sposób słoik trzymamy w lodówce, jeśli chcemy na dłużej to musimy zagotować słoik 3 razy ( w 3 dni). Wychodzi z tego przepisu albo słoik 1l albo 2 mniejsze słoiki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz