9 kwietnia 2025

Pulpety z pieczarek w zalewie octowej

 

Pulpety z pieczarek w zalewie octowej

Składniki:

  • 500g pieczarek
  • 2 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko duże
  • 2-3 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki kaszy manny
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
  • bułka do obtaczania

Zalewa:

  • 2 szklanki wody
  • 0,5 szklanki octu spirytusowego
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka soli
  • 4 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 5 ziaren pieprzu czarnego
  • 1 średnia cebula

Pieczarki ścieramy na grubych oczkach tarki lub mielimy na sitku z dużymi oczkami. W międzyczasie kroimy drobno cebulę z czosnkiem i podsmażamy na złoto. Grzyby solimy i odstawiamy na ok 15 min by puściły wodę. Wbijamy do odsączonych pieczarek jako, wsypujemy 2-3 łyżki bułki tartej i kaszy manny, dodajemy również ostudzoną cebulkę. Dodajmy przyprawy i wyrabiamy. Masa jest dość mokra, dlatego wystarczy kuleczki obtoczyć tylko w bułce i podsmażamy na brązowo z każdej strony- studzimy.

Wlewamy wodę i ocet do garnka dodajemy przyprawy i zagotowujemy do bulgotania. Wrzucamy pokrojoną w pióra cebulę. Zalewamy kulki pieczarkowe gorącą zalewą, mocno zakręcamy i ustawiamy na zakrętce „do góry nogami”, by słoik się zawekował. Jeśli robimy to tylko w ten sposób słoik trzymamy w lodówce, jeśli chcemy na dłużej to musimy zagotować słoik 3 razy ( w 3 dni). Wychodzi z tego przepisu albo słoik 1l albo 2 mniejsze słoiki.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz