Sałatka tort kanapkowy
Składniki:- 1 cały chleb tostowy
- 1 pierś wędzona duża
- 2 łyżki majonezu
- 1 mały brokuł
- 50g sera feta
- 1 ząbek czosnku
- 150g pieczarek
- 1 wiązka szczypiorku
- 5-6 jajek na twardo
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżeczka masła
- szczypta chili
1.W każdej kanapce chleba odcinamy twardsze brzegi. Układamy 2 rzędy po 4 kanapki na foli spożywczej. Pierwsze piętro sałatki smarujemy masą z fileta, zatykamy każde łączenie.
Masa z wędzonej piersi:
Pierś rozdrabniamy dodajemy majonez i całość miksujemy na gładko. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem.
2.Kolejne piętro to następne kanapki wyłożone na masę z wędliny. Na nim spocznie masa brokułowa.
Masa brokułowa:
Brokuła tniemy na mniejsze różyczki. Gotujemy do miękkości odsączany z wody i studzimy. Blendujemy warzywo z serem feta i czosnkiem- doprawiamy solą i pieprzem. Wykładamy na chleb.
3.Na kolejne piętro robimy masę pieczarkową.
Pieczarki drobno siekamy i obsmażamy na maśle, tak długo, by woda odparowała ale grzyby się nie przypaliły. Trzy zimne jajka łączymy z ostudzonymi pieczarkami oraz pokrojonym( wystarczy połowa wiązki) szczypiorkiem miksujemy na gładko, doprawiamy solą, pieprzem i chili.
4.Górę dekorujemy według własnego uznania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz