8 kwietnia 2025

Sałatka tort kanapkowy

 

Sałatka tort kanapkowy

Składniki:
 

  • 1 cały chleb tostowy
  • 1 pierś wędzona duża
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 mały brokuł
  • 50g sera feta
  • 1 ząbek czosnku
  • 150g pieczarek
  • 1 wiązka szczypiorku
  • 5-6 jajek na twardo
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka masła
  • szczypta chili

1.W każdej kanapce chleba odcinamy twardsze brzegi. Układamy 2 rzędy po 4 kanapki na foli spożywczej. Pierwsze piętro sałatki smarujemy masą z fileta, zatykamy każde łączenie.

Masa z wędzonej piersi:

Pierś rozdrabniamy dodajemy majonez i całość miksujemy na gładko. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem.

2.Kolejne piętro to następne kanapki wyłożone na masę z wędliny. Na nim spocznie masa brokułowa.

Masa brokułowa:

Brokuła tniemy na mniejsze różyczki. Gotujemy do miękkości odsączany z wody i studzimy. Blendujemy warzywo z serem feta i czosnkiem- doprawiamy solą i pieprzem. Wykładamy na chleb.

3.Na kolejne piętro robimy masę pieczarkową. 

Pieczarki drobno siekamy i obsmażamy na maśle, tak długo, by woda odparowała ale grzyby się nie przypaliły. Trzy zimne jajka łączymy z ostudzonymi pieczarkami oraz pokrojonym( wystarczy połowa wiązki) szczypiorkiem miksujemy na gładko, doprawiamy solą, pieprzem i chili. 

4.Górę dekorujemy według własnego uznania.


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz