Składniki:
- 1 szklanka owsianki błyskawicznej
- 1,5 szklanki ciepłego mleka
- 3 duże dojrzałe banany
- 3 jajka
- 4-5 łyżek kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
opcjonalnie:
- 2-3 łyżki mleka 3,2 %
- 100g gorzkiej czekolady
Owsiankę zalewamy ciepłym mlekiem i odstawiamy na 15 min. W międzyczasie rozgniatamy banany widelcem na miazgę, wbijamy do nich jajka i mieszamy. Teraz do płatków wlewamy masę bananowo- jajeczną. Proszek do pieczenia i kakao przesiewamy do mokrych składników. Wszystko razem łączymy i wylewamy masę do wyłożonej papierem do pieczenia, blachy. Możemy zrobić niższe ciasto w blaszce 24x24 lub wyższe w keksówce do chleba. Pieczemy w rozgrzanym piecu do 170 stopni ok 40 min, góra-dół. Sprawdzamy ciasto patyczkiem po upieczeniu. Jeśli chcemy jednak jakąś słodycz w ciście poczuć, rozpuszczamy czekoladę gorzką w kąpieli z 2 łyżkami mleka. Gdy ciasto lekko przestygnie wylewamy rozpuszczoną czekoladę na wierzch.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz