Fit tarta z daktylami
Składniki spód:
- 250g daktyli
- pół szklanki kokosu
- pól szklanki orzechów ziemnych lub nerkowców
Masa:
- 150 ml jogurtu naturalnego gęstego
- 100 ml śmietany 30%
- 1 łyżka żelatyny
- 3 łyżki zimnej wody
- 2 łyżeczki cukru pudru lub innego słodzidła
- 100g gorzkiej czekolady
- 2 łyżki mleka
- owoce do dekoracji
Tortownica 18-cm.
Daktyle zamaczamy w gorącej wodzie na 15 min, po tym czasie dobrze je odcedzamy. Wrzucamy daktyle, kokos i orzechy do malaksera i mielimy, ale tak by było widać kawałeczki- nie na miazgę.
Wyklejamy foremkę do tarty naszym ciastem, wkładamy do lodówki. Rozpuszczamy czekoladę z mlekiem w kąpieli wodnej. Studzimy. Wylewamy płynną czekoladę na nasz spód, ponownie wkładamy do lodówki. Zimną śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder oraz partiami jogurt. Żelatynę zalewamy zimną wodą, zostawiamy do zgęstnienia, następnie wkładamy do mikrofali na ok 20-30 s do ponownego rozpuszczenia. Do wystudzonej żelatyny dokładamy łyżkę śmietany, by ją zahartować. Mieszamy całość i tak przygotowaną śmietanę wkładamy do lodówki, gdy już będzie na wpół zgęstniała wylewamy na naszą tatrę i pozostawiamy w lodówce do zastygnięcia. Przed podaniem dekorujemy dowolnymi owocami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz