20 stycznia 2025

Kurczak na kominie

 


Kurczak na kominie

Składniki:

  • 1 kurczak do 1,40 kg
  • 1 pietruszka korzeń
  • 2 marchewki średnie
  • ok 6-8 mały ziemniaczków
  • mały kawałek selera

Przyprawa domowa do kurczaka:

  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka czosnku w proszku
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego
  • pół łyżeczki curry
  • pół łyżeczki cynamonu
  • szczypta imbiru w proszku

Będziemy potrzebować formę metalowa na babkę z kominem. Kurczaka oczyszczamy, płuczemy i nacieramy zmieszanymi przyprawami ( środek ptaszyska też). Nasadzamy kuraka na formę. Warzywa kroimy w średnie kostki, ziemniaki dobrze myjemy (skórkę zostawiamy) i kroimy w kostkę. Warzywa układamy w koło kurczaka, spryskujemy niewielką ilością oleju po warzywach i kuraku, warzywa można również delikatnie posolić. Pieczemy na najniższym piętrze piekarnika ok 2,5 h ( zależy od wielkości mięsa), na ruszcie z otworami. Góra-dół 200 stopni C ok 1h, później zmniejszamy do 180 stopni C. Jeśli szyja się bardziej przypieka, można w połowie czasu owinąć ją folią aluminiową. Kurczak wychodzi soczysty i smaczny.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz