Kurczak na kominie
Składniki:
- 1 kurczak do 1,40 kg
- 1 pietruszka korzeń
- 2 marchewki średnie
- ok 6-8 mały ziemniaczków
- mały kawałek selera
Przyprawa domowa do kurczaka:
- 1 łyżka soli
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka papryki wędzonej
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka czosnku w proszku
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego
- pół łyżeczki curry
- pół łyżeczki cynamonu
- szczypta imbiru w proszku
Będziemy potrzebować formę metalowa na babkę z kominem. Kurczaka oczyszczamy, płuczemy i nacieramy zmieszanymi przyprawami ( środek ptaszyska też). Nasadzamy kuraka na formę. Warzywa kroimy w średnie kostki, ziemniaki dobrze myjemy (skórkę zostawiamy) i kroimy w kostkę. Warzywa układamy w koło kurczaka, spryskujemy niewielką ilością oleju po warzywach i kuraku, warzywa można również delikatnie posolić. Pieczemy na najniższym piętrze piekarnika ok 2,5 h ( zależy od wielkości mięsa), na ruszcie z otworami. Góra-dół 200 stopni C ok 1h, później zmniejszamy do 180 stopni C. Jeśli szyja się bardziej przypieka, można w połowie czasu owinąć ją folią aluminiową. Kurczak wychodzi soczysty i smaczny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz