22 stycznia 2025

Pad thai

 


Pad thai

Sos do pat thai:

  • 1/4szklanki pasty z tamaryndowca
  • 1/4 szklanki cukru kokosowego
  • 1/4 szklanki sosu rybnego

Wszystkie składniki razem podgrzewamy do pierwszego zabulgotania, ściągamy z gazu. Można użyć gotowego sosu do pad thaia

Składniki na 2 os

  • 100-150g makaron ryżowy szerszy
  • 1 pierś z kurczaka pojedyncza lub tofu
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 2 cebulki małe
  • zielona część cebuli
  • garść obranych krewetek( może być nie musi)
  • 2 jajka
  • 3-4 łyżki sosu do pad thai (może być gotowy lub z przepisu wyżej)
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • szklanka pędów z bambusa 
  • garść pokrojonych drobniej orzeszków ziemnych niesolonych
  • limonka

Makaron zalewamy ciepłą woda i odstawiamy na 15 min.

W woku lub dużej patelni żeliwnej podgrzewamy olej do lekkiego zadymienia, podsmażamy i drobno posiekany czosnek i cebulkę, obsmażamy do miękkości, dorzucamy pokrojoną w kostkę pierś lub tofu, smażymy chwilę. Dodajemy makaron obsmażamy do jego zmiękczenia, dolewamy sos, by przykrył składniki. Jeśli się lepi dolewamy oleju. Na patelni odsuwamy to co nam się dusiło i wlewamy 2 rozbełtane jaka. Mieszamy do ich ścięcia i łączymy zresztą składników na woku, pół szklanki kiełków  dokladamy do duszenia i krewetki. Dodajemy też zieloną cebulkę pokrojoną, chwile mieszamy ( krewetki mają zmienić kolor na łososiowy) i wykładamy na 2 talerze Układamy na górę pad thaja, obok makaronu podajemy orzeszkami ziemne,  pędy bambusa, papryczkę chilli i podajemy z limonką, której sok wyciskamy już podczas jedzenia.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz