Pad thai
Sos do pat thai:
- 1/4szklanki pasty z tamaryndowca
- 1/4 szklanki cukru kokosowego
- 1/4 szklanki sosu rybnego
Wszystkie składniki razem podgrzewamy do pierwszego zabulgotania, ściągamy z gazu. Można użyć gotowego sosu do pad thaia
Składniki na 2 os
- 100-150g makaron ryżowy szerszy
- 1 pierś z kurczaka pojedyncza lub tofu
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 2 cebulki małe
- zielona część cebuli
- garść obranych krewetek( może być nie musi)
- 2 jajka
- 3-4 łyżki sosu do pad thai (może być gotowy lub z przepisu wyżej)
- 2 łyżki oleju sezamowego
- szklanka pędów z bambusa
- garść pokrojonych drobniej orzeszków ziemnych niesolonych
- limonka
Makaron zalewamy ciepłą woda i odstawiamy na 15 min.
W woku lub dużej patelni żeliwnej podgrzewamy olej do lekkiego zadymienia, podsmażamy i drobno posiekany czosnek i cebulkę, obsmażamy do miękkości, dorzucamy pokrojoną w kostkę pierś lub tofu, smażymy chwilę. Dodajemy makaron obsmażamy do jego zmiękczenia, dolewamy sos, by przykrył składniki. Jeśli się lepi dolewamy oleju. Na patelni odsuwamy to co nam się dusiło i wlewamy 2 rozbełtane jaka. Mieszamy do ich ścięcia i łączymy zresztą składników na woku, pół szklanki kiełków dokladamy do duszenia i krewetki. Dodajemy też zieloną cebulkę pokrojoną, chwile mieszamy ( krewetki mają zmienić kolor na łososiowy) i wykładamy na 2 talerze Układamy na górę pad thaja, obok makaronu podajemy orzeszkami ziemne, pędy bambusa, papryczkę chilli i podajemy z limonką, której sok wyciskamy już podczas jedzenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz