Bombolonii z kremem budyniowym.
Oryginalnie pączki są z kremem patisier, ja zrobiłam z kremem budyniowym, który jest szybszy, a smakuje podobnie. Z tego przepisu powinno wyjść ok 12-13 pączków włoskich. Smakują inaczej niż nasze, nie są takie mięsiste i ciężkie, ale pomimo to są bardzo mięciutkie i smakują wybornie.
Składniki:
- 500g mąki 0 oraz 50g do podsypywania( można zamiennie użyć naszej 450)
- 7g drożdży sypkich piekarskich
- 2 jajka
- 2 łyżki cukru + 3 łyżki do płynnych
- 200ml ciepłego mleka
- 3 łyżki oleju
- skórka z jednej pomarańczy
- esencja waniliowa 1 łyżeczka
Mąkę łączymy z cukrem i drożdżami, dobrze sypkie produkty łączymy ze sobą. Do ciepłego mleka wlewamy olej, wsypujemy 3 łyżki cukru i wbijamy jajka- dobrze razem bełtamy rózgą. Do płynnych partiami dodajemy sypkie, oraz skórkę z pomarańczy i esencje. Dobrze ze sobą łączymy składniki, masa ma być gładka i elastyczna. Powstałe ciasto wkładamy do miski i przykrywamy folią spożywczą . Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 1 h. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na grubość 1 cm i wykrawamy z niego okręgi o średnicy ok 8 cm. Wycinamy kwadraty z papieru do pieczenia i na każdy taki kawałek kładziemy wycięty okrą. Zostawiamy do wyrośnięcia na 30 min. Podgrzewamy olej w głębokim naczyniu do170 stopni c i zaczynamy wrzucać pączki z papierkiem, on po chwili się odlepi i można go wyłowić. Gdy pączek będzie rumiany odwracamy. Po upieczeniu odsączamy delikatnie na ręczniku papierowym i obtaczamy w drobnym cukrze lub cukrze pudrze. Pączki nadziewamy kremem patisier na bogato. Warto zrobić dziurkę z boku pączka słomką i dopiero wypełniać tylką.
Krem budyniowy
- 2 budynie waniliowe
- 800ml mleka
- 2 żółtka
- 100g masła temp pokojowa
- 2 łyżki cukru pudru
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz