3 lutego 2025

Pieczeń drobiowa z papryką, pieczarkami i oliwkami



Pieczeń drobiowa z papryką, pieczarkami i oliwkami


  • 3 duże pojedyncze piersi z kurczaka
  • pół średniej papryki czerwonej
  • 2 garści oliwek zielonych
  • 300g pieczarek
  • 100g sera żółtego
  • 2 jajka
  • 2 łyżki buki tartej
  • 2 średnie cebule
  • 1/4 łyżeczki tymianku
  • pół łyżeczki papryki słodkiej
  • pół łyżeczki pieprzu czarnego
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • pół łyżeczki oregano

Pieczarki, paprykę, oliwki i cebulę kroimy w kostkę. Obsmażamy na oleju do miękkości. Nadmiar wody wylewamy z patelni. Piersi surową mielimy na oczkach 8-10 (2 razy), dodajemy do mielenia ostygłe pieczarki z dodatkami i ser żółty. Wbijamy 2 jaja, wsypujemy bułki tartej, doprawiamy i dobrze ręcznie wyrabiamy masę. Pieczeń wykładamy do keksówki lub silikonowej formy i pieczemy ok 1h w 175 stopniach C , tak by wierzch był przypieczony. Doskonała domowa wędlinka na kanapki, można też dorobić sosu i podawać jako danie obiadowe.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz