Pieczeń drobiowa z papryką, pieczarkami i oliwkami
- 3 duże pojedyncze piersi z kurczaka
- pół średniej papryki czerwonej
- 2 garści oliwek zielonych
- 300g pieczarek
- 100g sera żółtego
- 2 jajka
- 2 łyżki buki tartej
- 2 średnie cebule
- 1/4 łyżeczki tymianku
- pół łyżeczki papryki słodkiej
- pół łyżeczki pieprzu czarnego
- łyżeczka soli
- łyżeczka sosu sojowego
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- pół łyżeczki oregano
Pieczarki, paprykę, oliwki i cebulę kroimy w kostkę. Obsmażamy na oleju do miękkości. Nadmiar wody wylewamy z patelni. Piersi surową mielimy na oczkach 8-10 (2 razy), dodajemy do mielenia ostygłe pieczarki z dodatkami i ser żółty. Wbijamy 2 jaja, wsypujemy bułki tartej, doprawiamy i dobrze ręcznie wyrabiamy masę. Pieczeń wykładamy do keksówki lub silikonowej formy i pieczemy ok 1h w 175 stopniach C , tak by wierzch był przypieczony. Doskonała domowa wędlinka na kanapki, można też dorobić sosu i podawać jako danie obiadowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz