3 lutego 2025

Ciasto piankowe ze skyrem oraz z musem brzoskwiniowym

 


Ciasto piankowe ze skyrem oraz z musem brzoskwiniowym

blaszka 24x24

Składniki:

  • 2 galaretki agrestowe
  • 500 ml wody
  • 1 duży skyr 500g

Galaretki zalewamy gorącą wodą (500ml), mieszamy dokładnie i zostawiamy do ostudzenia. Gdy będzie galaretka chłodna dokładamy po łyżce zimnego skyru i ubijamy mikserem na gładko. Wkładamy do lodówki na 10-15 min. Po tym czasie powinna pianka tężeć. W blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub folią spożywczą, układamy biszkopty ( cukrem do góry) i wylewamy na nie piankę z galaretką. Wkładamy do lodówki.

mus brzoskwiniowy:

  • brzoskwinie w puszce
  • 2 łyżka erytrolu
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka żelatyny

Dodatkowo:

  • biszkopty podłużne lady fingers ok 10-12 sztuk
  • 2 garści borówki amerykańskiej


Brzoskwinie odcedzamy z soku. Wkładamy owoce do rondla z grubym dnem, dosypujemy erytrolu i dodajemy łyżkę masła. Przesmażany całość do momentu, aż brzoskwinie zmiękną i będzie można je rozgnieść widelcem. Studzimy i blendujemy na gładko. Żelatynę zalewamy 3 łyżkami zimnej wody i czekamy aż napuchnie. Żelatynę podgrzewamy w mikrofali ok 30 s. Dodajemy do niej 1 łyżkę musu brzoskwiniowego, później łączymy z całym musem. Ostygły mus wylewamy na piankę z galaretki i wkładamy do do lodówki. Wierzch można ozdobić borówkami. 

 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz