Ciasto piankowe ze skyrem oraz z musem brzoskwiniowym
blaszka 24x24
Składniki:
- 2 galaretki agrestowe
- 500 ml wody
- 1 duży skyr 500g
Galaretki zalewamy gorącą wodą (500ml), mieszamy dokładnie i zostawiamy do ostudzenia. Gdy będzie galaretka chłodna dokładamy po łyżce zimnego skyru i ubijamy mikserem na gładko. Wkładamy do lodówki na 10-15 min. Po tym czasie powinna pianka tężeć. W blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub folią spożywczą, układamy biszkopty ( cukrem do góry) i wylewamy na nie piankę z galaretką. Wkładamy do lodówki.
mus brzoskwiniowy:
- brzoskwinie w puszce
- 2 łyżka erytrolu
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka żelatyny
Dodatkowo:
- biszkopty podłużne lady fingers ok 10-12 sztuk
- 2 garści borówki amerykańskiej
Brzoskwinie odcedzamy z soku. Wkładamy owoce do rondla z grubym dnem, dosypujemy erytrolu i dodajemy łyżkę masła. Przesmażany całość do momentu, aż brzoskwinie zmiękną i będzie można je rozgnieść widelcem. Studzimy i blendujemy na gładko. Żelatynę zalewamy 3 łyżkami zimnej wody i czekamy aż napuchnie. Żelatynę podgrzewamy w mikrofali ok 30 s. Dodajemy do niej 1 łyżkę musu brzoskwiniowego, później łączymy z całym musem. Ostygły mus wylewamy na piankę z galaretki i wkładamy do do lodówki. Wierzch można ozdobić borówkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz