Zupa gołąbkowa
Składniki:
- 2 szklanki poszatkowanej białe3k kapusty
- 200g mięsa mielonego wieprzowego
- pół szklanki suchego ryżu
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 2 l bulionu
- 2 średnie cebule
- papryka słodka
- sól
- pieprz
- majeranek
- 2 łyżki koncentratu lub proszku pomidorowego
- opcjonalnie płatki chili
Mięso mielone przesmażamy z pokrojoną w kostkę cebulką, na niewielkiej ilości oleju. Dokładamy pokrojoną w kostkę marchewkę i pietruszkę. Obsmażamy, na koniec wrzucamy kapustę. Wszystko dusimy do miękkości. W bulionie gotujemy ryż w połowie dokładamy przesmażone warzywa. Jeśli trzeba dolewamy wody. Gotujemy ok 30 min. Pod koniec dodajemy koncentrat i przyprawiamy i jeszcze chwile gotujemy. Zupa jest bardzo sycąca, można dodać kilka kilka płatków chilli zupa będzie dodatkowo rozgrzewać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz