5 lutego 2025

Zupa gołąbkowa

 


Zupa gołąbkowa

Składniki:

  • 2 szklanki poszatkowanej białe3k kapusty
  • 200g mięsa mielonego wieprzowego
  • pół szklanki suchego ryżu
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 2 l bulionu
  • 2 średnie cebule
  • papryka słodka
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • 2 łyżki koncentratu lub proszku pomidorowego
  • opcjonalnie płatki chili

Mięso mielone przesmażamy z pokrojoną w kostkę cebulką, na niewielkiej ilości oleju. Dokładamy pokrojoną w kostkę marchewkę i pietruszkę. Obsmażamy, na koniec wrzucamy kapustę. Wszystko dusimy do miękkości. W bulionie gotujemy ryż w połowie dokładamy przesmażone warzywa. Jeśli trzeba dolewamy wody. Gotujemy ok 30 min. Pod koniec dodajemy koncentrat i przyprawiamy i jeszcze chwile gotujemy. Zupa jest bardzo sycąca, można dodać kilka kilka płatków chilli zupa będzie dodatkowo rozgrzewać.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz