Składniki:
- 1 duża cebula
- ok 15-20 dag kurek świeżych lub mrożonych
- ok. 2 łyżek śmietany 30 %
- 2 łyżki masła
- 3/4 szklanki mleka
- sól, pieprz , vegeta, tymianek suszony
- łyżka mąki pszennej
- makaron ( w tym wypadku kokardki)
Kurki kroimy w mniejsze cząstki i podsmażamy na masełku wraz z cebulką-wszystko ma zmięknąć, nie wolno dopuścić by się przypaliło. Do kurek dodajemy mleka i gotujemy na wolnym ogniu- grzyby oddadzą aromaty. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem, vegetą oraz skruszonym tymiankiem. Z mąkę i śmietanę mieszamy ze sobą, dodajemy trochę gorącego sosu spod grzybów, łączymy ze sobą i wlewamy do grzybów.Mieszamy rózgą by nie było grudek, makaron ugotowany-nie przelany, dorzucamy do sosu. Najlepiej jeść zaraz po przygotowaniu :)