7 kwietnia 2023

Mazurek z kaszą manną, Stefanka

Próbowałam wiele przepisów na taki mazurek- ten poniżej jest tym idealnym


Składniki na ciasto kruche

wszystkie składniki mają mieć temp. pokojową

  • 500 g mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczki sody
  • 2 łyżki miodu
  • 200 g masła
  • 2 jaja
Masło utrzeć porządnie  z cukrem, dodać miód, olej ucieramy. Kolejno po jednym jajku, miksujemy. Dodajemy na koniec mąkę i sodę i wszystko łączymy. Wyrobione ciasto dzielimy na 3 równe części. Pieczemy blaty pojedynczo na papierze do pieczenia ok 15 min 160 stopni C na dużej blasze. 

Masa z kaszy manny:

  •  1l mleka
  • 9 łyżek kaszy manny ( grysiku)
  • 200 g masła
  • 3/4  szklanki cukru 
  • 1 łyżka soku z cytryny( może być, ale ja nie daje)
  • cukier waniliowy

dodatkowo:

polewa czekoladowa ( można rozpuścić gorzką czekoladę z odrobiną margaryny, mleka i cukru, lub kupić gotową)


Zagotować mleko z cukrem i cukrem waniliowym oraz masłem. Odstawimy z palnika, wsypujemy kaszę manną i dokładnie łączymy. Podgrzewamy całość na małym ogniu , cały czas mieszając do zgęstnienia. Bardzo ciepłą masę dzielimy na pół i wylewamy na gotowe blaty. Na wierzch wędruje polewa i wiórki kokosowe. Ciasto długo wytrzymuje w lodówce, smakuje najlepiej nawet ma 3 dzień, można mrozić!

Kolejność przekładania od dołu: 

placek--krem-placek-krem-placek-polewa

2 komentarze:

  1. Bardzo dobre, przetestowałam. Jak każdy mazurek najlepszy na drugi dzień na świeżo za twarde spody.

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepis poprawiony, warto pamiętać by masę wylewać bardzo ciepłą, wtedy ciasto szybciej zmięknie

    OdpowiedzUsuń