Próbowałam wiele przepisów na taki mazurek- ten poniżej jest tym idealnym
Składniki na ciasto kruche:
wszystkie składniki mają mieć temp. pokojową
dodatkowo:
polewa czekoladowa ( można rozpuścić gorzką czekoladę z odrobiną margaryny, mleka i cukru, lub kupić gotową)
Zagotować mleko z cukrem i cukrem waniliowym oraz masłem. Odstawimy z palnika, wsypujemy kaszę manną i dokładnie łączymy. Podgrzewamy całość na małym ogniu , cały czas mieszając do zgęstnienia. Bardzo ciepłą masę dzielimy na pół i wylewamy na gotowe blaty. Na wierzch wędruje polewa i wiórki kokosowe. Ciasto długo wytrzymuje w lodówce, smakuje najlepiej nawet ma 3 dzień, można mrozić!
Kolejność przekładania od dołu:
placek--krem-placek-krem-placek-polewa
- 500 g mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczki sody
- 2 łyżki miodu
- 200 g masła
- 2 jaja
Masa z kaszy manny:
- 1l mleka
- 9 łyżek kaszy manny ( grysiku)
- 200 g masła
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżka soku z cytryny( może być, ale ja nie daje)
- cukier waniliowy
dodatkowo:
polewa czekoladowa ( można rozpuścić gorzką czekoladę z odrobiną margaryny, mleka i cukru, lub kupić gotową)
Zagotować mleko z cukrem i cukrem waniliowym oraz masłem. Odstawimy z palnika, wsypujemy kaszę manną i dokładnie łączymy. Podgrzewamy całość na małym ogniu , cały czas mieszając do zgęstnienia. Bardzo ciepłą masę dzielimy na pół i wylewamy na gotowe blaty. Na wierzch wędruje polewa i wiórki kokosowe. Ciasto długo wytrzymuje w lodówce, smakuje najlepiej nawet ma 3 dzień, można mrozić!
Kolejność przekładania od dołu:
placek--krem-placek-krem-placek-polewa
Bardzo dobre, przetestowałam. Jak każdy mazurek najlepszy na drugi dzień na świeżo za twarde spody.
OdpowiedzUsuńPrzepis poprawiony, warto pamiętać by masę wylewać bardzo ciepłą, wtedy ciasto szybciej zmięknie
OdpowiedzUsuń