Składniki:
- 2 woreczki kaszy pęczek lub 1 szklanka kaszy pęczak
- 3 średnie buraki
- 2 ząbki czosnku 2 szklanki bulionu
- 1 pierś z kurczaka
- 50g masła
- 1 średnia cebula
- świeża pietruszka
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki białego wina wytrawnego
Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Buraki ze skórką gotujemy do miękkości i ostygłe obieramy ze skóry. Czosnek kroimy w plasterki, cebulę w drobną kostkę i obsmażamy na 1 łyżce oleju do miękkości. Na osobnej patelni, smażymy na łyżce masła, pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka lub indyka. Tak tylko do lekkiego zarumienienia. Na cebulę wysypujemy ugotowaną kaszę, wlewamy 1 szklankę bulionu i chwilę dusimy. W międzyczasie 1 buraka kroimy w kostkę, a pozostałe blendujemy na gładką masę. Dorzucamy do kaszy buraka pokrojonego, te zblendowane i kurczaka, dusimy całość, gdy zacznie gęstnieć ponownie wlewamy 1 szklankę bulionu, wino , pietruszkę drobno posiekaną, przyprawiamy i redukujemy. Na koniec dorzucamy pozostałe masło i chwile prażymy. Kaszotto ma być maślane i nie suche, ma powstać oblepiający sosik. Najlepiej smakuje na świeżo, ale ja często takie do pracy biorę i też smakuje dobrze.