13 lutego 2023

Kaszotto z burakiem i kurczakiem



Składniki:

  • 2 woreczki kaszy pęczek lub 1 szklanka kaszy pęczak
  • 3 średnie buraki
  • 2 ząbki czosnku 2 szklanki bulionu
  • 1 pierś z kurczaka
  • 50g masła
  • 1 średnia cebula
  • świeża pietruszka
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki białego wina wytrawnego


Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Buraki ze skórką gotujemy do miękkości i ostygłe obieramy ze skóry. Czosnek kroimy w plasterki, cebulę w drobną kostkę i obsmażamy na 1 łyżce oleju do miękkości. Na osobnej patelni, smażymy na łyżce masła, pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka lub indyka. Tak tylko do lekkiego zarumienienia. Na cebulę wysypujemy ugotowaną kaszę, wlewamy 1 szklankę bulionu i chwilę dusimy. W międzyczasie 1 buraka kroimy w kostkę, a pozostałe blendujemy na gładką masę. Dorzucamy do kaszy buraka pokrojonego, te zblendowane i kurczaka, dusimy całość, gdy zacznie gęstnieć ponownie wlewamy 1 szklankę bulionu, wino , pietruszkę drobno posiekaną, przyprawiamy i redukujemy. Na koniec dorzucamy pozostałe masło i chwile prażymy. Kaszotto ma być maślane i nie suche, ma powstać oblepiający sosik. Najlepiej smakuje na świeżo, ale ja często takie do pracy biorę i też smakuje dobrze.