10 kwietnia 2023

Bajaderka

 Jeśli po świętach zostało wam zeschniętej babki, chałki, muffinek i macie jakieś resztki bakali, to nie wyrzucajcie tylko przeróbcie na pyszną bajaderkę.


Składniki:

  • 500g suchego ciasta
  • 2 łyżki masła (50g)
  • 4 łyki wody
  • garść rodzynek
  • garść orzechów
  • garść migdałów
  • 3 łyżki dżemu lub powideł
  • wiórki kokosowe
  • kieliszek rumu lub wódki
  • resztki czekolady
  • resztki kandyzowanych owoców
Ciasto, bakalie, orzechy, resztki czekolady, wiórki kokosowe itd, blendujemy na gładko. Masło rozpuszczamy w rondelku z wodą i dolewamy do masy. Wszystko ze sobą łączymy, dolewamy alkohol (można pominąć jak będą jeść dzieci), dodajemy powidła lub dżem. Jeśli ciasto będzie za luźne, można jeszcze dodać wiórek kokosowych lub mąki migdałowej, jeśli za gęste jeszcze dżemu lub powideł. Formujemy kulki wielkości piłeczki pingpongowej i obtaczamy w kokosie lub w rozdrobnionych orzechach. Wstawiamy do lodówki by kulki zgęstniały.