21 września 2022

Pizza góralska

 


Spód :

  • 7g drożdży suchych piekarskich
  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub oliwy z rzepaku
  • 300g mąki pszennej ( może być 00, ale 650 tez daje radę)
  • szklanka ciepłej wody
  • łyżeczka cukru
  • 1,5 łyżeczki soli


Do dużej miski wlewamy ciepłą wodę, dosypujemy drożdży, cukru, oliwy, mieszamy. Po chwile dosypujemy ok 3 łyżki mąki, bełtamy i odstawiamy na ok 30 min, aż drożdże popracują i się napowietrzą. W pomieszczeniu musi być ciepło, drożdże nie lubią również przeciągów. Po tym czasie dosypujemy sól z resztką mąki i ugniatamy na stolnicy ciasto. Ok 10 -15 min wprowadzając powietrze do środka. Gdy ciasto jest mięciutkie i odchodzi od ręki dzielimy na pół, ponownie zagniatamy o odkładamy do ponownego wyrośnięcia na 20 min. Z tego przepisu wychodzą 2 duże pizze. Ciasta rozwałkowujemy cienko układamy na blaszkach i pozostawiamy do odpoczynku na 10 min.


sos :

  • passata w pudełku ok 200 ml
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta soli
  • szczypta cukru
  • pieprz
  • oregano
  • 1 łyżka oleju lub oliwy


Passatę podgrzewamy z przyprawami, wyciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku i oliwą.,do pierwszego zabulgotania. Ciepły sos wykładamy na pizze ( na pewno trochę zostanie, nie ma co na siłę go dużo ładować). Olej jest potrzebny, by sos nie przesiąkał do ciast-musi być.


Składniki na wierzch:

  • paski boczku lub bekonu
  • pół laski dobrej kiełbasy
  • 2 średnie cebule
  • 20 dag sera żółtego lub mozzarelli
  • pół dużej gałki wędzonej (oscypka)

Na spód sos na to poukładane cieniutkie paski boczku, cieniutkie plasterki kiełbasy, cebula pokrojona w półksiężyce, starty ser z oscypkiem i na wierzch posypujemy oregano. Pizza ląduje do nagrzanego pieca do 200 stopni C na ok 20 min. Sprawdzamy, co jakiś czas bo każdy piec piecze inaczej. Ja piekę pizze na funkcji pieca konwekcyjnego, spokojnie jednak na funkcji góra-dół też wyjdzie.






Tarta z orzechami i daktylami


Składniki (forma wielkości keksówki):

  • 50g masła
  • 1 jajko małe
  • 50g cukru
  • 130g mąki pszennej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki śmietany 18 %

Masa orzechowa

  • 50 g masła
  • 40 g cukru
  • 2 łyżki miodu
  • szczypta cynamonu
  • 100g orzechów włoskich drobno pokrojonych
  • garść pokrojonych w kostkę suszonych daktyli bez pestki


Składniki na ciasto mieszamy ze sobą i wykładamy spód formy do tarty lub zwykłej keksówki ( wyłożonej papierem do pieczenia). Składniki na masę wrzucamy do rondelka i podgrzewamy do rozpuszczenia masy i lekkiego zagotowania. Ciepłą wylewamy na surowy spód. Pieczemy w 190 stopniach C ok 17 min góra-dół. Wierzch ma się lekko zarumienić.



 

20 września 2022

Ryż kalafiorowy ze szpinakiem i pieczarkami

 

Składniki:

  • średni kalafior
  • łyżka masła
  • ok 15 dag pieczarek
  • 2 średnie cebule
  • ząbek czosnku
  • garść szpinaku baby
  • sól i pieprz 
  • papryka słodka w proszku


Różyczki z kalafiora trzemy na tarce ( grube oczka). Na maśle podpiekamy cebulkę i czosnek pokrojone w kostkę. Gdy zmiękną ,dokładamy pieczarki pokrojone w talarki. Dodajemy również ryż kalafiorowy i garść młodego szpinaku, dusimy razem do zarumienienia. Można podawać z piersią kurczaka przesmażoną na maśle w przyprawach.


Bułeczki pomidorowe z chorizo i mozzarelą

 



Składniki:

  • 250 g mąki
  • pół łyżeczki cukru
  • 7g drożdży suchych piekarskich
  • 1 jajko w temp pokojowej
  • 1 łyżeczka soli
  • 100 ml ciepłego mleka
  • 2 łyżki oliwy
  • kawałek chorizo
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 pomidory suszone w oleju
  • pomidory w proszku 1 łyżkę do bułek i 2 łyżki do masy z chorizo
  • kawałek mozzarelli twardej


Z drożdży, 2 łyżek mąki, cukru i 3 łyżek mleka robimy rozczyn. Odstawiamy go na 15 min do wyrośnięcia.

 Mąkę przesiewamy dodajemy łyżkę pomidorów w proszku soli, rozczyn, mleko, oleju i mieszamy, gdy się wszystko połączy, wbijamy 1 jajko. Ciasto ma odchodzić od ręki. Odstawiamy do wyrośnięcia na pół godziny w ciepłym miejscu bez przeciągów. W między czasie cebulę i czosnek obsmażamy na tłuszczu z pomidorów suszonych, dodajemy pokrojone drobno chorizo i pomidory suszone, na koniec zagęszczamy łyżką pomidorów w proszku.Do wystudzonej masy dokładamy starty ser i mieszamy ze sobą.

Podsypujemy bułki mąką i wyrabiamy ponownie, powinno wyjść ok 7 bułeczek. Każdą rozpłaszczamy i na środek dajemy farsz, dobrze zaklejamy. Odstawiamy na 10 min. W międzyczasie nagrzewamy piec do 190 stopni. Bułki smarujemy mlekiem z wierzchu i posypujemy oregano ,wkładamy je na 25 min góra-dół. Pilnujemy by się nie spaliły.



Muffiny dyniowe z ricottą



Składniki:

Spód:

  • paczka herbatników lub krakersów ( tak by wyszły dwie szklanki okruchów)
  • 1/3 szklanki cukru brązowego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • ok 3/4 kostki masła temp pokojowa

Herbatniki rozdrabniamy w blenderze dodajemy cukier, przyprawy i masło. Tworzymy ciasto zbite, którym wykładamy foremki do muffinek.

Masa serowa:

  • 250g ricotty
  • 1/2 szklanki cukru brązowego
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • łyżeczka cynamonu
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 duże jaja
  • 2 niepełne szklanki puree z dyni

Dynie pieczemy w piekarniku do miękkości. Studzimy, obieramy ze skóry i blendujemy. Ja najbardziej lubię hokkaido, ma piękny kolor, jest słodka i szybko mięknie w piekarniku.

Ricottę łączymy z jajkami i przyprawami, mase tądodajemy do puree dyniowego, dosładzamy,  i po 3 łyżeczki kładziemy na spód herbatnikowy do foremek. Pieczemy ok 25 min w temp 170 stopni. Ozdabiamy bitą śmietaną i praliną migdałową z poprzedniego postu.



 

19 września 2022

Makaron domowy




Składniki:

  • 3 średnie jajka (M) temp. pokojowa
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki wody
  • dodatkowa mąka do podsypywania

Mąkę przesiewamy na stolnicę, wbijamy jajka, wlewamy wode i nożem zabieramy wszystko ze soba. Wyrabiamy ciasto dość długo, ma wyjść mięciutkie. Odstawiamy do odpoczynku na ok pół godziny. Po tym czasie rozwałkowujemy cieniutko , podsypujemy mąką, zostawiamy na kolejne 15-20 min do wyschnięcia. Jeśli robimy makaron maszynką to kroimy w paski i przepuszczamy przez maszynkę. Makaron wysuszamy. Wrzucamy do osolonej gotującej sie wody. Z tej ilości zrobicie makaron do 2-3 rosołów.

Gruszkolada


Ciasto marzenie, ma wszystko co najlepsze, gruszki, czekoladę. Warto do ciasta wykorzystać dojrzałe, miękkie  gruszki i najlepiej słodkie. Ciasto jest dość słodkie, dlatego można obniżyć w masie ilość cukru. Duża blacha 


Składniki:

Biszkopt:

  • 6 dużych jaj
  • 3 łyżki mąki tortowej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2-3 łyżki ciemnego kakao
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • szczypta soli
  • 2-3 łyżki gorącej wody
Białka ubijamy  z solą na  sztywną  pianę Pod koniec dodajemy łyżkę cukru pudru.  Żółtka łączymy z cukrem pudrem  ( który został) i gorącą wodą. Białka łączymy z żółtkami i dodajemy do masy przesiane mąki i kakao. Pieczemy 170 stopni C 35-40 min. Góra-dół.

Mus gruszkowy|:
  • 1 kg gruszek 
  • 3 łyżki żelatyny
  • 2 łyżki cukru
Gruszki obrane gotujemy z cukrem 10-15 min i miksujemy. Żelatynę rozpuszczamy w 1/2 szklanki wody i mieszamy z musem.

Masa czekoladowo-maślana

  • 3 jaja
  • czekolada gorzka 100 g
  • 1 szklanka cukru ( wystarczy pół) 
  • kostka masła temp. pokojowa
  • 50 ml wódki (można pominąć)

Jaja wbijamy  z cukrem do miski i stawiamy na lekko gotującej się wodzie. Miksujemy ok 15 min. Trzeba uważać by nie przegrzać jaj.
Masło w temp pokojowej ucieramy z rozpuszczoną i ostudzoną czekoladą. Po zmiksowaniu czekolady dodajemy po łyżce ubitych jaj i na koniec alkohol małymi partiami.

Biszkopt kroimy na pół. Układamy na blachę połowę biszkoptu , na to mus gruszkowy, masę maślaną i biszkopt. 
Można zostawić trochę masy czekoladowej na wierzch do ozdoby lub polać polewą z czekolady



 

Langosz oryginalny

 




Składniki na płyn do smarowania:

  • 3 ząbki czosnku
  • 50 ml wody
  • 50 ml oleju
  • 1 łyżeczka soli

Do naczynia wyciskamy czosnek, do tego olej, woda i sól, mieszamy wszystko ze sobą.W lodówce roztwór ma być przynajmniej 6h.

Składniki na ciasto (ok 8 szt):

  • pół kilo mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 25g świeżych drożdży lub 7g suchych piekarskich
  • 350 ml letniej wody
  • śmietana 18 %
  • kawałek sera żółtego

Przesiewamy mąkę, do środka dorzucamy drożdże rozgniecione z cukrem (świeże) i letnią wodę i sól.

Ugniatamy, odstawiamy ciasto do naolejowanej wcześniej miski na 1h. Po tym czasie dłońmi natartymi olejem odrywamy niewielkie fragmenty ciasta i je formujemy na płaskie ogony bobra. Wrzucamy bezpośrednio na głęboki olej i pieczemy po 1,5 min z każdej strony do zarumienienia. Staramy sie też dociskać do oleju langosza, jeśli tworzą sie bąble na środku.

Usmażone langosze smarujemy po wierzchu miksturą przygotowaną wcześniej, nakładamy łyżeczkę śmietany i posypujemy żółtym serem. Najlepsze są zaraz po upieczeniu.



Flambirowane banany z posypką migdałową i lodami

 

Składniki:

  • 2 banany
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyzeczki cukru
  • lody waniliowe

Banany obsmażamy na maśle z dodatkiem cukru brązowego, gdy się cukier lekko skarmelizuje dolewamy alkohol w moim wypadku to domowa nalewka z mandarynek i podpalamy. Alkohol wyparuje ,a nam zostanie tylko posmak alkoholu.

Pralina migdałowa:

  • 1 szklanka blanszowanych pokruszonych migdałów
  • 1/2 cukru
  • 2 łyżki wody


Cukier łączymy z woda i karmelizujemy, gdy stanie się płynny i skarmelkowy, dosypujemy migdały i całość wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Gdy zastygnie można pognieść migdały na drobno i tą mieszanką posypujemy lody i banany. Deser szybki i smaczny.  

Praliny, trufle kawowe



Składniki:


  • 100ml kawy z expresu
  • 1 op biszkoptów dla dzieci okrągłych
  • 100g czekolady deserowej
  • 250g mascarpone
  • 2 łyżki sypkiej kawy rozpuszczalnej
  • 1 paczka budyniu waniliowego sypkiego
  • 2 łyżeczki cukru pudru

Biszkopty miksujemy na proszek, dosypujemy sypki budyń z torebki, do tego 2 łyżki kawy rozpuszczalnej suchej. Czekoladę rozpuszczamy w 100ml gorącej kawy, wlewamy do suchych składników. Do tego ląduje mascarpone, mieszamy wszystko i ręcznie tworzymy kuleczki pralinowe. Można je zostawić w takiej formie lub oblać je rozpuszczoną czekoladą. 

Przechowujemy w lodówce.