Smaczne, warstwy dobrze ze sobą
współgrają, nie wychodzi bardzo słodki.
Duża blacha
Składniki na biszkopt:
- 80g maki pszennej
- 25 g mąki ziemniaczanej
- 4 duże jajka
- 80g cukru
- szczypta soli
Białka oddzielamy od żółtek,
łączymy je z sola i ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier
i ubijamy na sztywną błyszczącą masę. Dokładamy żółtka,
mieszamy, dokładamy przesiane maki, delikatnie łączymy wszystko
łopatka. Wylewamy biszkopt na wyłożoną papierem do pieczenia
blachę. Zrzucamy z 30 cm i wkładamy do pieca na ok 20 min w temp
170 stopni C.
Masa galaretkowa:
- 2 galaretki agrestowe
- 600ml wody
- 5 jabłek
Galaretki rozpuszczamy w 600ml gorącej
wody. Gdy ostygnął dorzucamy obrane, starte na grubych oczkach
jabłka.
Krem budyniowy:
- 700ml mleka
- 2 budynie śmietankowe
- 2 łyżki cukru pudru
- 200g masła
Budynie gotujemy w mleku do
zgęstnienia. Gdy budyń ostygnie i będzie zimny, a masło będzie
miało temp pokojową, miksujemy masło z budyniem ( dodajemy po
jednej łyżce budyniu do masła).
Posypka kokosowa:
- 60 g kokosu
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka masła
Cukier rozpuszczamy do tego masło i na
koniec prażymy z kokosem.
Składamy ciasto: na biszkopt wykładamy
połowę masy budyniowej, na to galaretka jeszcze ie do końca ścięta
z jabłkami, druga warstwa budyniu i na to uprażony kokos.