25 maja 2023

Szybkie ciastka bananowe

 Doskonały przepis, gdy zostają dojrzałe banany i nikt nie chce ich tknąć.


Składniki:

  • 1 duży dojrzały banan
  • 2 łyżki miodu płynnego
  • łyżka cukru
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mąki
  • kilka kropel esencji waniliowej
  • 2 łyżki mleka


Banana rozgniatamy widelcem, dodajemy miód, przesianą mąkę i proszek do pieczenia, mleko i olej. Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, kopczyki masy ( kopiata łyżka masy). Wychodzi ok 8-9 szt. Pieczemy na złoto w temp 180 stopni C ok 25 min. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem .



Pasta kanapkowa z wędzonych szprotek

 

Składniki:
  • duża puszka wędzonych szprotek w oleju
  • 3 jajka na twardo
  • awokado
  • płatki chilli
  • sól i pieprz
  • 2 łyżki majonezu vege

Szprotki odcedzamy, jajka na twardo obieramy i blenderze całość rozdrabniamy, dodajemy majonez, doprawiamy i na koniec do pasty dodajemy  drobno posiekane awokado. 


Makaron z szparagami i groszkiem

 

Składniki:

  • 250 g makaronu ( u mnie cavatappi)
  • pół wiązki szparagów
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oregano
  • 2-3 garści grana padano lub parmezanu
  • pól szklanki zielonego groszku mrożonego
  • 1 szklanka bulionu
  • 2 duże pomidory lub 2 garści koktajlowych
  • sól, pieprz


Na oliwie obsmażamy pokrojony drobno czosnek, dodajemy szparagi ( bez cześć łykowatych), doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy ok 3 min. Pomidory duże pozbawiamy nasion i drobno kroimy ( koktajlowe kroimy na ćwiartki), dorzucamy na patelnie, po chwili groszek mrożony. Podlewamy całość bulionem i doprowadzamy do wrzenia. Bulion redukujemy do połowy. W tym samym czasie gotujemy makaron w osolonej wodzie al dente. Chochle wody z makaronu dolewamy na patelnie, rzucamy 2 garści sera. Mieszamy do rozpuszczenia i dorzucamy odcedzony makaron, chwile dusimy i na koniec posypujemy oregano oraz serem. Najlepiej smakuje od razu po przygotowaniu.



24 maja 2023

Sałatka gyros warstwowa

Pyszna sałatka, która popularność  swą biła kilka lat temu, niedawno przypomniałam sobie o niej. Znika w oka mgnieniu i robi furorę na imprezach.

Jadłam kilka wersji tej sałatki ta poniżej smakuje mi najbardziej.



Składniki:

  • kapusta pekińska
  • pierś z kurczaka (podwójna)
  • kukurydza z puszki
  • majonez około pół słoika (może być vege)
  • ketchup pikantny
  • ogórek kiszony  3szt
  • cebula 2 średnie
  • przyprawa do gyrosa


Pierś kroimy w kostkę i obsmażamy na oleju do zarumienienia, pod koniec posypujemy przyprawą do gyrosa. Cała sałatkę układamy w naczyniu szklanym. Na spód dajemy kurczaka. Cebule kroimy bardzo drobno i wykładamy na pierś.Ogórki również drobno i układamy na cebuli. Majonez równomiernie rozkładamy na całej powierzchni naczynia , na niego warstwę ketchupu, wysypujemy odcedzoną kukurydzę, a na sam wierzch układamy drobno poszatkowaną kapustę pekińską (same zielone części).
Sałatka smakuje najlepiej na drugi dzień.


22 maja 2023

Ceviche z łososia


Nie podaje konkretnych wartości składników, każdy może sobie dostosować ilość do siebie. 

Składniki:
  • świeży łosoś bez skóry
  • szczypta soli
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1/2 soku z połowy limonki
  • natka pietruszki lub kolendra
  • awokado
  • 2 rzodkiewki do ozdoby
  • 1 szalotka lub połówka czerwonej cebuli
  • 2 łyżki oleju lub oliwy



 

Ciasto trociniak

 

Smaczne, warstwy dobrze ze sobą współgrają, nie wychodzi bardzo słodki.

Duża blacha


Składniki na biszkopt:

  • 80g maki pszennej
  • 25 g mąki ziemniaczanej
  • 4 duże jajka
  • 80g cukru
  • szczypta soli

Białka oddzielamy od żółtek, łączymy je z sola i ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier i ubijamy na sztywną błyszczącą masę. Dokładamy żółtka, mieszamy, dokładamy przesiane maki, delikatnie łączymy wszystko łopatka. Wylewamy biszkopt na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Zrzucamy z 30 cm i wkładamy do pieca na ok 20 min w temp 170 stopni C.

Masa galaretkowa:

  • 2 galaretki agrestowe
  • 600ml wody
  • 5 jabłek

Galaretki rozpuszczamy w 600ml gorącej wody. Gdy ostygnął dorzucamy obrane, starte na grubych oczkach jabłka.

Krem budyniowy:

  • 700ml mleka
  • 2 budynie śmietankowe
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 200g masła

Budynie gotujemy w mleku do zgęstnienia. Gdy budyń ostygnie i będzie zimny, a masło będzie miało temp pokojową, miksujemy masło z budyniem ( dodajemy po jednej łyżce budyniu do masła).

Posypka kokosowa:

  • 60 g kokosu
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka masła

Cukier rozpuszczamy do tego masło i na koniec prażymy z kokosem.

Składamy ciasto: na biszkopt wykładamy połowę masy budyniowej, na to galaretka jeszcze ie do końca ścięta z jabłkami, druga warstwa budyniu i na to uprażony kokos.