Chlebki z puszki
Składniki
15 dag drożdży
pół kila mąki ( czasami wychodzi ciut więcej)
pomidory bez skóry z puszki
5 ząbków czosnku
pół szklanki ciepłej wody
oliwa
ok 6-7 puszek po groszku, pomidorach lub kukurydzy
pomidory suszone do ozdoby
łyżka cukru
łyżeczka soli
suszona bazylia
opcjonalnie 1 kulka mozzarelli
Wykonanie
Na stolnicy mieszamy mąkę z wodą oraz drożdżami , cukrem i solą. Wyrabiamy przez chwile i dodajemy zblendowane pomidory z czosnkiem i suszona bazylią. Wyrabiamy, ciasto ma być sprężyste i ma odchodzić od rąk, zostawiamy do wyrośnięcia .Puszki smarujemy oliwą .Po wyrośnięciu ciasto dzielimy na 6 części i wkładamy do puszek, ciasto ma powtórnie wyrosnąć. Wsadzamy do pieca na ok 20 min w temp 180 stopni. Pokrojona drobno mozzarellę można dodać w fazie wyrabiania ciasta, chlebki będą bardziej gumiate ;) Posypujemy suszonymi pomidorami i bazylią.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz