Przepis znalazłam tutaj ( troszkę go zmodyfikowałam)
http://cookingandpainting.blogspot.com/2013/09/kruche-ciasto-z-budyniowa-pianka-i.html
Składniki:
- 1,5 kostki margaryny (ok 300g)
- szklanka drobnego cukru
- 3 szklanki mąki
- 5 żółtka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia i trzemy na grubych oczkach, jedno z ciast.Zapiekamy w piekarniku ok 15 min w temp 180 °. Na upieczony i wystudzony spód ciasta nakładamy dżem z aronii, najlepiej gdy jest zrobiony z tego przepisu:
http://chocospoko.blogspot.com/2013/10/konfitura-z-aronii-i-jabek.html
Pianka budyniowa:
- 5 białek
- szczypta soli
- 2 budynie waniliowe
- pół szklanki drobnego cukru
Na wierzch ścieramy drugą połowę ciasta. Pieczemy ok 20 min w temp 180°.
Najlepiej smakuje po całkowitym wystudzeniu.
Ciasto będzie również dobre z inną konfiturą
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz