11 listopada 2013

Kruche ciasto z dżemem aroniowym

 Niesamowite połączenie kwaśnej aronii ze słodyczą ciasta kruchego i pianki budyniowej. Jedno z moich ulubionych ciast.

Przepis znalazłam tutaj ( troszkę go zmodyfikowałam)

http://cookingandpainting.blogspot.com/2013/09/kruche-ciasto-z-budyniowa-pianka-i.html

Składniki:
  • 1,5 kostki margaryny (ok 300g)
  • szklanka drobnego cukru
  • 3 szklanki mąki
  • 5 żółtka 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
     Wszystko ze sobą łączymy, jeśli ciasto bardzo lepi się do rąk dodajemy jeszcze odrobinę mąki.Dzielimy na pół i każdą część zawijamy w folie spożywczą.Wkładamy do zamrażalnika na 3 h ( czym dłużej, tym lepiej).
Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia i trzemy na grubych oczkach, jedno z ciast.Zapiekamy w piekarniku ok 15 min w temp 180 °. Na upieczony i wystudzony spód ciasta nakładamy dżem z aronii, najlepiej gdy jest zrobiony z tego przepisu:

http://chocospoko.blogspot.com/2013/10/konfitura-z-aronii-i-jabek.html


Pianka budyniowa:
  • 5 białek
  • szczypta soli
  • 2 budynie waniliowe
  • pół szklanki drobnego cukru
Bijemy pianę z białek z dodatkiem soli, gdy już będzie sztywna, dosypujemy cukru- ubijamy do białości, na koniec wysypujemy budyń prosto z torebek, mieszamy. Powstałą pianę wykładamy na konfiturę.
Na wierzch ścieramy drugą połowę ciasta. Pieczemy ok 20 min w temp 180°.
Najlepiej smakuje po całkowitym wystudzeniu.
Ciasto będzie również dobre z inną konfiturą


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz