31 sierpnia 2022

Ciasto skubaniec, pleśniak czyli ciasto ze śliwkami

 


Blacha 25x35

Składniki na ciasto:

  • 2 1/2 szklanki mąki

  • 3 łyżki cukru pudru

  • 200g masła

  • 5 żółtek

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • szczypta soli

  • 1 łyżka kakao


Mąkę przesiewamy z proszkiem i cukrem pudrem, dodajemy też sól. Dodajemy żółtka i na koniec twarde masło. Zarabiamy ciasto i dzielimy na 3 części z tym, że ta jedna ma być większa od tych pozostałych. Pozostałe 2 części mają być równie i do jednej z nich dodajemy kakao. Na czas podpiekania spodu trzymamy pozostałe części w lodówce. Ciasto podpiekamy ok 15 min w 180 stopni C .

Składniki pozostałe:

600g śliwek

4 łyżki kaszy manny


Śliwki pozbawiamy pestek i drobno kroimy.

Po podpieczeniu ciast posypujemy go połową kaszy manny, układamy śliwki i dalej posypujemy drugą połową kaszy.

Składniki na beze:

  • 5 białek

  • 1 szklanka cukru

  • 40g mąki ziemniaczanej

  • 2 łyżki oleju

  • 1 łyżeczki soku z cytryny

  • szczypta soli


Białka miksujemy z solą, na gęsto, dodajemy mąkę i sok z cytryny delikatnie łączymy, na koniec olej. Ubite białka wykładamy na śliwki przykrywamy utartym najpierw ciastem czekoladowym i na koniec białym. Pieczemy kolejne 35 min w temp 180 stopni C. Po upieczeniu oprószamy cukrem puderm.


30 sierpnia 2022

Fajtas z kurczakiem

 


Składniki:

  • 1 pierś podwójną kroimy w małe paseczki
  • przyprawa do taco
  • 1/2 papryki zielonej
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1 średnia cebula
  • można dodać plastry awokado
Przyprawa Taco ( proporcje na kilka razy):
  • 1 łyżka mielonego chili
  • 1/2 słodkiej papryki
  • 2 łyżki uprażonego zmielonego kuminu
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1/4 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1/4 łyżeczki granulowanej cebuli
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki pieprzu
Mieszamy wszystkie przyprawy i nacieramy niewielką ilością kurczaka.
Na oliwie przesmażamy mięsne paski  z cebulą, na koniec papryki i dusimy. 
Podajemy w tortilli pszennej lub kukurydzianej z  plastrami awokado i łyżką śmietany 18 %.
 
 
 

Lazania z cukinii

 


Lazania z cukinii (porcja na 2 os.)

  • 1 cukinia długa
  • 15-20 dag mozzarelli
  • passata pomidorowa ok 200gr
  • 2 ząbki czosnku
  • 500g mięsa mielonego
  • 1 średnia cebula
  • serek ricotta
  • 1 jajko
  • sól, pieprz


Cukinie myjemy suszymy i przy pomocy obieraczki do warzyw tniemy długie paski. Paski solimy i czekamy jak puszczą soki- ok. 15 min. Odsączamy każdy plaster ręcznikiem papierowym i nacieramy niewielką ilością oleju, przesmażamy na grillowej patelnie, lekko mają się tylko przysmażyć. W międzyczasie ricottę łączymy z jajkiem. Na patelni obsmażamy czosnek pokrojony w talarki i cebule (kostka), do miękkości, dorzucamy mięso mielone i smażymy do przyrumienienia, doprawiamy solą i pieprzem, podlewamy passatą, i dusimy jeszcze 15 min.

Naczynie do lazanii nacieramy olejem i układamy paski cukinii, by wypełniły całe dno.

Nakładamy pierwszą warstwę mięsa 1/3 na to 1/3 masy jajecznej, plastry mozzarelli, kolejne paski cukinii, mięso, masa jajeczna, plastry mozzarelli, paski cukinii, mięso, masa jajeczna, plastry mozzarelli plastry cukinii i na koniec mozzarella.


Spring rolls

 

Spring rolls



 

Składniki na ok 8-10 sztuk

  • papier ryżowy
  • makaron ryżowy
  • ok 20 średnich krewetek
  • sałata maślana
  • marchew
  • ogórek
  • awokado
  • mięta
  • papryka czerwona
  • może być też kapusta czerwona


Wietnamski sos orzechowy:

  • 1/4 szklanki sos sojowego
  • 3 łyżki kopiate masła orzechowego
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 1/2 łyżeczki świeżego tartego imbiru
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 1/4 łyżeczki płatków chili
  • 1/4 wody

Całość sosu mieszamy i lekko podgrzewamy


Warzywa tniemy w paseczki, makaron gotujemy wedle przepisu na opakowaniu. Krewetki mrożone obrane wrzucamy do gorącej wody i zostawiamy na 3min.  Papier ryżowy moczymy w misce z letnią wodą. Jeśli krewetki zmienimy na wieprzowinę, papier dajemy podwójny. Powierzchnia, na której będziemy zwijać rollsy musi też być namoczona. Na środek papieru małe listki sałaty, na to paski warzyw, na dole ok 4-5 krewetek, zwijamy od sałaty jak krokieta. Sos również dobrze się komponuje, można również tradycyjnie zajadać z sosem słodko-kwaśnym.


Pasta z suszonych pomidorów do chleba

Uwielbiam pomidory suszone, a w postaci pasty na kanapki to po prostu niebo w gębie.





Składniki:
  • 200g ser feta ( może być favita)
  • garść czarnych oliwek bez pestek w zalewie 
  • 6 suszonych pomidorów z zalewy
  • 100g serka kremowego (mój ulubiony może być )
  • pół łyżeczki suszonego oregano
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego ( ja używam sproszkowany i mieszam go z wodą)
  • sól, pieprz do smaku
Wszystko ze sobą blendujemy i jemy!
 

 

Tarta z mango

 

Wychodzi pyszna i soczysta. Mango dodaje pikanterii i podkręca smak tarty,


Składniki:

  • 1 szklanka dojrzałego mango
  • 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
  • 2 łyżki cukru pudru


Mango obieramy i tniemy w małe kawałeczki mieszamy z cukrem i skrobią- jeśli nie jest bardzo słodkie (dojrzałe) dodajemy jeszcze jedną łyżkę cukru pudru. Odstawiamy.


  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 kostki zimnego masła
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli


Mąkę przesiewamy do miski z proszkiem, dodajemy sól. Jajko mieszamy z cukrem brązowym i ekstraktem. Mokre mieszamy z suchymi i na koniec dodajemy masło prosto z lodówki. Staramy się jak najmniej je ogrzewać, tniemy drobniutko i wyrabiamy kruszonkę ( mają powstać takie większe grudki). 2/3 kruszonki układamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i ubijamy masę łyżką. Na to ląduje mango i wierzch przykrywamy resztką kruszonki. Pieczemy w 180 stopniach góra-dół ok 35-40 min. Można wierzch oprószyć cukrem pudrem.

Bougiourdi.Zapiekany ser feta z warzywami

 


Składniki:
  • 200g fety dobrej jakościowo (favita jest za miękka)
  • 1 średni pomidor
  • 1 średnia zielona papryka
  • 1 ząbek czosku
  • szczypta oregano
  • sól, pieprz


Naczynie do zapiekania nacieramy oliwą. Na spód układamy plastry o grubości 1 cm papryki zielonej i pomidora, fetę układamy po środku i na to wrzucamy pozostałości warzyw ( pomidor, papryka, czosnek) pokrojonych  w kostkę i doprawiamy solą, pieprzem i oregano. 
Zapiekamy w  200 stopni C ok 25 min. Można podawać z grzankami.