Blacha 25x35
Składniki na ciasto:
2 1/2 szklanki mąki
3 łyżki cukru pudru
200g masła
5 żółtek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1 łyżka kakao
Mąkę przesiewamy z proszkiem i cukrem pudrem, dodajemy też sól. Dodajemy żółtka i na koniec twarde masło. Zarabiamy ciasto i dzielimy na 3 części z tym, że ta jedna ma być większa od tych pozostałych. Pozostałe 2 części mają być równie i do jednej z nich dodajemy kakao. Na czas podpiekania spodu trzymamy pozostałe części w lodówce. Ciasto podpiekamy ok 15 min w 180 stopni C .
Składniki pozostałe:
600g śliwek
4 łyżki kaszy manny
Śliwki pozbawiamy pestek i drobno kroimy.
Po podpieczeniu ciast posypujemy go połową kaszy manny, układamy śliwki i dalej posypujemy drugą połową kaszy.
Składniki na beze:
5 białek
1 szklanka cukru
40g mąki ziemniaczanej
2 łyżki oleju
1 łyżeczki soku z cytryny
szczypta soli
Białka miksujemy z solą, na gęsto, dodajemy mąkę i sok z cytryny delikatnie łączymy, na koniec olej. Ubite białka wykładamy na śliwki przykrywamy utartym najpierw ciastem czekoladowym i na koniec białym. Pieczemy kolejne 35 min w temp 180 stopni C. Po upieczeniu oprószamy cukrem puderm.