Składniki:
- 1 cebula biała
- 90 g mąki
- 275ml gorącego mleka
- 125 ml bulionu z kurczaka
- kilka plasterków salami dojrzewającego
- 2 jajka
- bułka tarta
- 2 garści sera żółtego tartego
Cebulę pokrój w kostkę i obsmaż na złoto na maśle. Wsyp mąkę, cały czas gotując. Po 3 min wlej mleko i bulion,zamieszaj. Gotujemy 5 min do zagotowania mąki i do zgęstnienia sosu. Doprawiamy masę sola i pieprzem. Salami drobno kroimy i dorzucamy do masy razem z utartym serem. Formujemy z ciasta małe krokieciki lub kuleczki (ciasto będzie się lepić). Obtaczamy je w mące, wrzucamy do rozmąconych jajek i na koniec panierujemy w bułce tartej. Smażymy na głębokim oleju. Oleju musi być dużo, bo inaczej przywrą do dna i musi też być dobrze nagrzany, bo masa wypłynie. Smażymy po 3-4 nie więcej.
Mozna podaważ z ketchupem lub z sosem z ketchupu i majonezu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz