28 grudnia 2022

Krokieciki imprezowe



Składniki:

  • 1 cebula biała
  • 90 g mąki
  • 275ml gorącego mleka
  • 125 ml bulionu z kurczaka
  • kilka plasterków salami dojrzewającego
  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • 2 garści sera żółtego tartego

Cebulę pokrój w kostkę i obsmaż na złoto na maśle. Wsyp mąkę, cały czas gotując. Po 3 min wlej mleko i bulion,zamieszaj. Gotujemy 5 min do zagotowania mąki i do zgęstnienia sosu. Doprawiamy masę sola i pieprzem. Salami drobno kroimy i dorzucamy do masy razem z utartym serem. Formujemy z ciasta małe krokieciki lub kuleczki (ciasto będzie się lepić). Obtaczamy je w mące, wrzucamy do rozmąconych jajek i na koniec panierujemy w bułce tartej. Smażymy na głębokim oleju. Oleju musi być dużo, bo inaczej przywrą do dna i musi też być dobrze nagrzany, bo masa wypłynie. Smażymy po 3-4 nie więcej.

Mozna podaważ z ketchupem lub z sosem z ketchupu i majonezu.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz