Składniki:
- 2
papryki czerwone
- 5-6
pomidorów lima
- 2
główki czosnku (małe)
- 2
średnie cebule
- 2
szklanki bulionu
- oregano
- sól,
pieprz
- papryka
wędzona w proszku
Na
blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, układamy oczyszczone z
nasion i przekrojone na 6 części papryki, na ćwiartki pomidory, na
pół cebulę. Czosnek dzielimy na pół, skrapiamy oliwą i zawijamy
w folię aluminiową. Wszystko razem wkładany do piekarnika
góra-dół na ok 20 min w temp 200 stopni. Może się troszkę
przypalić- to nic nie szkodzi. Po upieczeniu, w miarę możliwości
ściągamy skórę z papryki i pomidora, jak się coś nie ściągnie
to i tak zblendujemy za chwile. Miksujemy wyciśnięty czosnek,
cebule paprykę i pomidory. Do papki dolewamy bulionu i gotujemy do
częściowej redukcjo ok 15 min. Doprawiamy przyprawiamy. Zupę
polewamy oliwą i podajemy z chipsem z parmezanu.
Oliwa
pietruszkowa
Składniki:
- wiązka
pietruszki zielonej
- oliwa
z oliwek lub olej rzepakowy z pierwszego tłoczenia
- szczypta
soli
Pietruszkę
blanszujemy parę sekund w gorącej, osolonej wodzie. Wyjmujemy i
płuczemy pod zimną wodą, następnie blendujemy z połową szklanki
oliwy. Przecedzamy oliwę przez gazę lub drobniutkie sito.
Przechowujemy w lodówce.
Chips
z parmezanu
Parmezan
trzemy na drobnych oczkach, układamy w kółeczku na papierze do
pieczenia lub macie do pieczenia ( na patelni też wychodzi) i
dociskamy, by powstały krążki. Pieczemy w piekarniku w temp 180 stopni C do momentu,aż krążki przystanąć bąblować na
powierzchni. Może to trwać ok 4-5 min. Wyjmujemy i studzimy.