17 września 2024

Szybkie batoniki ze słonecznikiem

 



Składniki:

  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady lub deserowej 50%
  • 1 szklanka nasion słonecznika
  • 1 łyżka cukru pudru, miodu lub innego słodzidła
  • 1 łyżka oleju kokosowego

Rozpuszczamy  w kąpieli wodnej rozdrobnioną czekoladę z olejem, na gładko. Słonecznik prażymy na złoto na suchej patelni. łączymy czekoladę z nasionami. Wylewamy do pojemnika silikonowego, studzimy, wkładamy do lodówki by stwardło. Po wyjęciu kroimy w batony.





Sernik dyniowy z karmelem

 


Składniki:

  • 200g pokruszonych biszkoptów pełnoziarnistych
  • 80g rozpuszczonego masła

Ciastka rozkruszamy drobno dolewamy do nich masło rozpuszczone. Mieszamy wykładamy masą tortownice 20 cm. Podpiekamy w piecu ok 10 min w temp 180 stopni C.


Masa serowa- wszystkie składniki mają mieć temperaturę pokojową:

  • 450g sera z wiaderka
  • 250g puree z dyni- najlepiej hokkaido
  • 3 średnie jajka
  • 3/4 szklanki cukru brązowego
  • 3 łyżki śmietany 36%
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • szczypt imbiru mielonego
  • cynamon do smaku
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia


By zrobić puree z dyni pieczemy ją w kawałkach w piecu do miękkości lub gotujemy. W przypadku gotowania dobrze odsączamy z wody. Miksujemy na masę i przecieramy przez sito, by konsystencja była aksamitna. Studzimy.

Masę dyniową łączymy z serem, jajkami, przyprawami, śmietaną, mieszamy. Na koniec dodajemy mąkę i również mieszamy.

 Wylewamy ser dyniowy na podpieczony spód. Całą tortownice owijamy szczelnie folia aluminiowa, wkładamy tortownicę do większej blachy, zalewamy blachę gorącą wodą i tak pieczemy w piecu nagrzanym do 160 stopni C ok 1h. Wyjmujemy z pieca, zostawiamy do ostygnięcia na 1h. Po tym czasie wkładamy do schłodzenia do lodówki.

Teraz zabieramy się za karmel

Karmel:

  • 3/4 szklanki cukru białego lub brązowego
  • 55g pokrojonego w kostki masła
  • 100ml śmietany 30 %
  • szczypta soli

W rondlu z grubym dnem podgrzewamy cukier do zbrązowienia i całkowitego rozpuszczenia-mieszamy cały czas. Dolewamy powoli śmietanę- mieszamy. Na koniec masło rozdrobnione. Mieszamy energicznie. Studzimy i przelewamy przez sito. Wylewamy schłodzony karmel na zimne ciasto.