Składniki:
- 200g pokruszonych biszkoptów
pełnoziarnistych
- 80g rozpuszczonego masła
Ciastka rozkruszamy drobno dolewamy do
nich masło rozpuszczone. Mieszamy wykładamy masą tortownice 20 cm.
Podpiekamy w piecu ok 10 min w temp 180 stopni C.
Masa serowa- wszystkie składniki mają
mieć temperaturę pokojową:
- 450g sera z wiaderka
- 250g puree z dyni- najlepiej hokkaido
- 3 średnie jajka
- 3/4 szklanki cukru brązowego
- 3 łyżki śmietany 36%
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- szczypt imbiru mielonego
- cynamon do smaku
- szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
By zrobić puree z dyni pieczemy ją w
kawałkach w piecu do miękkości lub gotujemy. W przypadku gotowania
dobrze odsączamy z wody. Miksujemy na masę i przecieramy przez sito, by konsystencja była aksamitna. Studzimy.
Masę dyniową łączymy z serem,
jajkami, przyprawami, śmietaną, mieszamy. Na koniec dodajemy mąkę
i również mieszamy.
Wylewamy ser dyniowy na podpieczony spód. Całą
tortownice owijamy szczelnie folia aluminiowa, wkładamy tortownicę
do większej blachy, zalewamy blachę gorącą wodą i tak pieczemy
w piecu nagrzanym do 160 stopni C ok 1h. Wyjmujemy z pieca,
zostawiamy do ostygnięcia na 1h. Po tym czasie wkładamy do
schłodzenia do lodówki.
Teraz zabieramy się za karmel
Karmel:
- 3/4 szklanki cukru białego lub
brązowego
- 55g pokrojonego w kostki masła
- 100ml śmietany 30 %
- szczypta soli
W rondlu z grubym dnem podgrzewamy cukier do zbrązowienia i całkowitego rozpuszczenia-mieszamy cały
czas. Dolewamy powoli śmietanę- mieszamy. Na koniec masło
rozdrobnione. Mieszamy energicznie. Studzimy i przelewamy przez sito.
Wylewamy schłodzony karmel na zimne ciasto.