30 marca 2023

Sałatka kawałek arbuza

 



Składniki:

  • Ok 5-6 łyżek majonezu
  • 2 średnie piersi z kurczaka
  • 200g szynki z kurczaka
  • 3 jajka
  • 200g pieczarek
  • 1 łyżka masła
  • 2 pomidory
  • 2 garście sera żółtego
  • 1 duży ogórek zielony
  • oliwki czarne do ozdoby
  • zielona cebulka

Piersi gotujemy w osolonej wodzie. Pieczarki kroimy w plastry solimy, pieprzymy i obsmażamy na maśle. Jajka gotujemy na twardo, obieramy i oddzielamy białko od żółtka. Pomidory nacinamy i sparzmy w gorącej wodzie- ściągamy skórę.

Sałatkę składamy na prostokątnym talerzu lub salaterce. Wszystko układamy od razu w formie rogala. Na spodzie układamy pokrojoną w drobną kostkę ugotowaną pierś, na to idzie pokrojona w kostkę szynka, te dwie warstwy smarujemy ok 2 łyżkami majonezu, następna warstwa to osączone z tłuszczu i wody pieczarki. Smarujemy je 1 łyżką majonezu. W następnej kolejności pokrojona zielona cebulka, starte na tarce o drobnych oczkach żółtko, na koniec białko też starte. Całość wyrównujemy 2 łyżkami majonezu. Stronę zewnętrzną powstałego rogala obkładamy startym i odsączonym ogórkiem zielonym ( ma być ze skórką), obok pasek żółtego startego sera ( może też być twarda mozzarella) i do końca pomidory pokrojone w drobną kostkę. Na wierzch dekorujemy pokrojonymi oliwkami czarnymi.




29 marca 2023

Bardzo łatwa babka kakaowa, która zawsze wychodzi.

 

Ilość podana na średnią formę do babki z kominem, jeśli chcemy dużą podwajamy produkty.

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 10 dag masła lub margaryny
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3 jajka M
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Tłuszcz do wysmarowania i tarta bułka do wysypania


Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Do masy dodajemy po 1 jajku i dalej ucieramy. Proszek i mąkę przesiewamy i dorzucamy partiami na przemiennie z mlekiem i kakao. Ciasto wlewamy do formy na babkę (wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą). Pieczemy ok 35-40 min w temp 160 stopni C do suchego patyka. Posypujemy cukrem puderm lub oblewamy lukrem.



27 marca 2023

Sałatka z łososia i awokado

 




Składniki:

  • 200g wędzonego łososia
  • 1 duże awokado
  • pół sałaty lodowej (może być też inna)
  • 1 średni ogórek zielony
  • pół słodkiej papryki czerwonej
  • 60 ml sosu sojowego
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • 1 czerwona cebula
  • 1 łyżka czarnego sezamu
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka miodu
  • szczypta soli
  • szczypta cukru

Czerwoną cebulę kroimy w pół pióra i zalewamy octem jabłkowym, dodajemy szczyptę soli i cukru. Sałatę szarpiemy na mniejsze kawałki, łososia drobno kroimy, ogórka zielonego obieramy, usuwamy nasiona i kroimy w kostkę, paprykę i awokado również w kostkę. Łososia szatkujemy drobno, sezam natomiast przez chwile prażymy na suchej patelni. Sos sojowy mieszamy z musztarda i miodem. Cebule odsączamy i dodajemy do sałatki, całość polewamy sosem i posypujemy sezamem, jemy zaraz po zrobieniu.


Salceson domowy, golonówka

 



Składniki:


  • 3 małe golonka nogi wieprzowe
  • 2 ratki wieprzowe
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 1 pietruszka
  • 2l bulionu
  • sól,pieprz
  • majeranek
  • 3-4 ząbki czosnku ok 1 łyżka żelatyny
  • czosnek niedźwiedzi
  • 2 listki laurowe
  • 3-4 ziela angielskie


Do wysokiego garnka wrzucamy wypłukane nogi oraz golonka, dodajemy obrane warzywa (cebule podpiekamy), wlewamy bulion, doprawiamy obficie pieprzem, majerankiem, solą, dokładamy obrane ząbki czosnku, liść laurowy i ziele angielskie. Dolewamy wody, by wieprzowina była cała zakryta. Gotujemy ok 3h do momentu, aż mięso będzie miękkie i będzie odchodzić od kości. Wyjmujemy wieprzowinę, studzimy. Wywar przecedzamy. Mięso ręcznie rozdrabniamy, i pozbawiamy dokładnie kości, jeśli skóra ma mocno tłustą warstwę- usuwamy sam tłuszcz, ale skórę bez włosów zostawiamy i dodajemy do reszty. Wieprzowina ma być lepka i jednolita, do wywaru dajemy ok 1 łyżkę żelatyny. Mięso podlewamy ok 3-4 chochlami wywaru, jeśli mięso jest zbite dolewamy jeszcze trochę. Całość solimy, pieprzymy, doprawiamy czosnkiem niedźwiedzim. Miskę lub keksówkę wykładamy folią spożywczą, wylewamy ostygłe mięso, przykrywamy folią i dociskamy czymś cięższym do stwardnienia, przechowujemy w lodówce Można również użyć osłonki do salcesonu. Jeśli chcemy by salceson był bogatszy dodajemy również ozory wieprzowe. Na zdjęciu salceson z podanej ilości- użyta była szklana miska o średnicy 20 cm , o wąskim dnie.



Sałatka słonecznik

 



Składniki:

  • 1 tuńczyk w sosie własnym
  • 5 jajek gotowanych
  • 1 średnia marchewka
  • 3 średnie ziemniaki
  • 1 średnia cebula
  • ok 5 łyżek majonezu
  • ok 10 pieczarek marynowanych
  • chipsy typu Pringles ( w tubie)
  • opcjonalnie żółty ser
  • pół słoika czarnych oliwek


Sałatkę składałam na talerzu deserowym. Marchew i ziemniaki trzeba wcześniej ugotować w mundurkach, obrać i ostudzić. Na spód kładziemy odsączony tuńczyk, którego można zamienić na wędzonego kurczaka. Smarujemy łyżką majonezu, na to drobno pokrojony ziemniak, solimy i pieprzymy tą warstwę, smarujemy łyżką majonezu. Białka jaj drobno kroimy i układamy na ziemniaki, też pieprzymy i solimy. Kolejna warstwa to drobno pokrojone pieczarki konserwowe , na to idzie drobno pokrojona cebulka, teraz można dać starty żółty ser i na to drobno pokrojoną marchewkę, tą warstwę również solimy i pieprzymy. Na samą górę rozdrabniamy żółtka jaj. Do rękawa cukierniczego jednorazowego wkładamy 2 łyżki majonezu, końcówkę odcinamy, tak by można nią był pisać (można nałożyć też odpowiednią tylkę). Tworzymy na żółtkach kratkę z majonezu i do każdego okienka wkładamy połówkę czarnej oliwki, chipsy układamy wokół talerza, wbijając je do pierwszej warstwy. Jeśli sałatkę chcemy zrobić wcześniej, a podać w późniejszym terminie, warto chipsy dać dopiero przed podaniem, ponieważ szybko nabierają wilgoci.