Składniki:
- Ok 5-6 łyżek majonezu
- 2 średnie piersi z kurczaka
- 200g szynki z kurczaka
- 3 jajka
- 200g pieczarek
- 1 łyżka masła
- 2 pomidory
- 2 garście sera żółtego
- 1 duży ogórek zielony
- oliwki czarne do ozdoby
- zielona cebulka
Piersi gotujemy w osolonej wodzie. Pieczarki kroimy w plastry solimy, pieprzymy i obsmażamy na maśle. Jajka gotujemy na twardo, obieramy i oddzielamy białko od żółtka. Pomidory nacinamy i sparzmy w gorącej wodzie- ściągamy skórę.
Sałatkę składamy na prostokątnym talerzu lub salaterce. Wszystko układamy od razu w formie rogala. Na spodzie układamy pokrojoną w drobną kostkę ugotowaną pierś, na to idzie pokrojona w kostkę szynka, te dwie warstwy smarujemy ok 2 łyżkami majonezu, następna warstwa to osączone z tłuszczu i wody pieczarki. Smarujemy je 1 łyżką majonezu. W następnej kolejności pokrojona zielona cebulka, starte na tarce o drobnych oczkach żółtko, na koniec białko też starte. Całość wyrównujemy 2 łyżkami majonezu. Stronę zewnętrzną powstałego rogala obkładamy startym i odsączonym ogórkiem zielonym ( ma być ze skórką), obok pasek żółtego startego sera ( może też być twarda mozzarella) i do końca pomidory pokrojone w drobną kostkę. Na wierzch dekorujemy pokrojonymi oliwkami czarnymi.