28 sierpnia 2024

Ciasto greckie Galatopit

 


Ciasto greckie Galatopita- proste, zaskakująco smaczne.

 Ciasto powstaje z semoliny uzyskiwanej z pszenicy durum, kasza manna natomiast z pszenicy zwykłej. Nie jest to to samo, a jednak można spokojnie zamienić i też wyjdzie pyszne.

Blaszka 24x24.

Składniki:


  • 5 szklanek mleka 2%
  • 1 szklanka semoliny (zamiennie kasza manna)
  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • cynamonu 1 łyżka

Rozgrzewamy mleko, dodajemy masło , cukier, semolinę. Mieszamy cały czas do powstania gęstego kremu- budyniu. Studzimy go. Do zimnego kremu wbijamy jajka. Mieszamy dokładnie,

Pieczemy do zarumienienia ok 1h w temp 170 stopniach, po upieczeniu zostawiamy jeszcze na 15 min w otwartym piecu. Ciasto studzimy na kratce. Po tym czasie oprószamy ciasto cukrem pudrem zmieszanym z cynamonem.