Ciasto greckie Galatopita- proste, zaskakująco smaczne.
Ciasto powstaje z semoliny uzyskiwanej z pszenicy durum, kasza manna natomiast z pszenicy zwykłej. Nie jest to to samo, a jednak można spokojnie zamienić i też wyjdzie pyszne.
Blaszka 24x24.
Składniki:
- 5 szklanek mleka 2%
- 1 szklanka semoliny (zamiennie kasza manna)
- 3 jajka
- 1 szklanka cukru
- cynamonu 1 łyżka
Rozgrzewamy mleko, dodajemy masło , cukier, semolinę. Mieszamy cały czas do powstania gęstego kremu- budyniu. Studzimy go. Do zimnego kremu wbijamy jajka. Mieszamy dokładnie,
Pieczemy do zarumienienia ok 1h w temp 170 stopniach, po upieczeniu zostawiamy jeszcze na 15 min w otwartym piecu. Ciasto studzimy na kratce. Po tym czasie oprószamy ciasto cukrem pudrem zmieszanym z cynamonem.