30 grudnia 2013

Zapiekane cebule

Składniki:
  • ok 4 średnio dużych cebul
  • ok 2 pieczarek
  •  kawałek chudego podgardla lub boczku
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • sól
  • pieprz
  • suszona pietruszka
  • 1 jajo







W cebuli robimy spód, by się cebula nie przewracała-musimy uważać by nie wyciąć za dużo. Górę nacinamy trochę odważniej i wyjmujemy kilka warstw cebuli-wykorzystamy je jeszcze w farszu. Wydrążony środek cebuli drobno kroimy i razem z z podgardlem i pieczarkami, również drobno pokrojonymi, przesmażamy na złoty kolor. Gdy cebula zmięknienie dodajemy przyprawy i gdy ostygnie śmietanę  i wbijamy jajo. Farsz można dowolnie modyfikować, zamiast śmietany może być feta, a zamiast podgardla szynka dojrzewająca-wszystko zależy co mamy akurat na stanie w lodówce. Wydrążona cebule dobrze jest tez zanurzyć w wodzie na parę chwil, by później podczas zapiekania bardzo nie wyschła. Cebule napełnimy farszem i pieczemy na papierze do pieczenia w temp 180 stopni przez ok 15-20 min.