- ok 4 średnio dużych cebul
- ok 2 pieczarek
- kawałek chudego podgardla lub boczku
- 2 łyżki śmietany 18%
- sól
- pieprz
- suszona pietruszka
- 1 jajo
W cebuli robimy spód, by się cebula nie przewracała-musimy uważać by nie wyciąć za dużo. Górę nacinamy trochę odważniej i wyjmujemy kilka warstw cebuli-wykorzystamy je jeszcze w farszu. Wydrążony środek cebuli drobno kroimy i razem z z podgardlem i pieczarkami, również drobno pokrojonymi, przesmażamy na złoty kolor. Gdy cebula zmięknienie dodajemy przyprawy i gdy ostygnie śmietanę i wbijamy jajo. Farsz można dowolnie modyfikować, zamiast śmietany może być feta, a zamiast podgardla szynka dojrzewająca-wszystko zależy co mamy akurat na stanie w lodówce. Wydrążona cebule dobrze jest tez zanurzyć w wodzie na parę chwil, by później podczas zapiekania bardzo nie wyschła. Cebule napełnimy farszem i pieczemy na papierze do pieczenia w temp 180 stopni przez ok 15-20 min.