Ziemniaczano - mięsna kiełbasa na grilla
Składniki:
- ziemniaki surowe starte (ok 6-7 dużych)
- mięso wieprzowe najlepiej łopatka lub karczek ( ok 400g)
- 3-4 ząbki czosnku
- pieprz
- sól
- gałka muszkatołowa
- 2 cebule
- boczek wędzony parzony większy plasterek
Ziemniaki i cebulę ścieramy na grubych oczkach tarki. Mięso mielimy na sitku 8 lub 10. Stosunek ziemniaków startych do mięsa zmielonego ma być 2:1. Doprawiamy przyprawami,czosnkiem, dorzucamy boczek pokrojony w drobną kosteczkę. Przyprawy warto wrzucić na bogato, ponieważ przy parzeniu sól się wytrąca ( trochę tak ,jakbyśmy robili placki ziemniaczane). Nadziewamy masą jelita wieprzowe (do tradycyjnej kiełbasy), zawijamy kiełbaski wielkości śląskiej.
Gotujemy wodę do partolenia, wyłączamy gaz. Wrzucamy gotową kiełbasę do wody i zostawiamy przykryte pokrywką na 20 min. Wyjmujemy kiełbasy, studzimy i można już grillować, kiełbasa po parzeniu nadaje się też do zamrażania.