4 października 2022

Ciasto marchwiowe z masą z twarogu

 



Składniki:

  • 160g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 200g cukru brązowego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 130 g startej marchwi
  • 200g oleju
  • 2 białka jaj
  • szczypta soli
  • starta skórka z połówki pomarańczy.

Jajko z żółtkiem ubijamy, dodajemy cukier i miksujemy do momentu, aż jajka będą puszyste i bez  wyczuwalnego cukru. Dodajemy olej i mieszamy dokładnie masę jajeczną. Mąkę przesiewamy, dorzucamy przyprawy oraz proszek do pieczenia i sodę. Marchew trzemy na drobnych oczkach i dokładamy do masy jajecznej. Do tego mąkę z dodatkami. Na koniec ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, białka. Delikatnie łączymy białka z resztą ciasta. Piekarnik nagrzewamy przed włożeniem do 170stopni C góra-dół. Małą tortownicę, lub keksówkę wykładamy papierem do pieczenia- tylko spód, resztę smarujemy masłem i oprószamy mąką. Ciasto pieczemy ok 25- 30 min. Sprawdzamy patyczkiem, czy się upiekło. Studzimy. 

Masa:

  • 400 g twarogu do serników
  • 80 g cukru pudru
  • 4 łyżki śmietany kremówki
  • pół puszki karmelu
Twaróg mieszamy z cukrem pudrem, dolewamy śmietany kremówki i miksujemy na gładką masę. Dzielimy masę na pół-jedna zostaje biała do drugiej dokładamy kajmak. Ciasto dzielimy na pól i blaty przekładamy masą kajmakowo - serową, a na górę idzie serowa.


Ciasto lion



 Składniki:
  • 4 jajka 
  • 3/4 szklanki mąki
  • pół szklanki cukru
  • 1 łyżka maki ziemniaczanej
  • szczypta soli
Do nasączania woda przegotowana z alkoholem lub herbatą.

Białka ubijamy z solą ma gęsto. Do dajemy do ubitych białek partiamy cukier do momentu aż masa będzie jasna, lśniąca bez wyczuwalnego cukru. Do masy białkowej dodajemy po jednym żółtku i łączymy delikatnie.Mąki przesiewamy i dokładamy do masy jajecznej.Małą tortownicę lyb keksówkę wykładamy papierem do pieczenia ( ale tyko spód), wylewamy biszkopt i pieczemy w temp 170 stopni C ok 17-20 min. Sprawdzamy środek patyczkiem, czy się ciasto uiekło. Biszkoptu nie wyciągamy od razu, uchylamy lekko drzwiczki i zostawiamy jeszcze pół godziny. Po tym czasie studzimy całkowicie. Biszkopt kroimy na pół i nasączamy.

Masa:
  • 2 budynie śmietankowe, 
  • 100g ryżu preparowanego
  • puszka kajmaku
  • 3 łyżki cukru pudru
  • masło 200 g w temp pokojowej
  • biała czekolada do dekoracji
Ryż mieszamy z kajmakiem. Gotujemy budynie w 4 szklankach mleka. Studzimy, gdy zgęstnieje  wykładamy folią na powierzchnię budyniu, by się nie zrobiła skorupka. Ciepłe masło miksujemy i partiamy dodajemy do niego budyń, a na końcu cukier puder.

Układamy piewszą część biszkoptu na to ryż z kajmakiem, 2/3 masy budyniowej, przykrywamy drugim spodem i na wierzch smarujemy 1/3 kremu który na pozostał. Ozdabiamy wiórkami z białej czekolady. Ciasto powinno się schłodzić.

Dla ambitnych: budyń i kajmak można zrobić samemu.


Pieczona papryka z ryżem, mięsem mielonym i fetą





 Składniki:
  • 5-6 papryk czerwonch lub papryka stożkowa
  • szklanka ryżu basmati
  • 1 cebula
  • 30 dag mięsa mielonego
  • opakowanie fety
  • kilka czarnych oliwek
  • sól, pieprz
  • czosnek granulowany
  • oregano
Papryki kroimy wzdłuż na pół i wydrążamy z nasion. Można je też delikatnie sparzyć gorącą woda, by szybciej miękkły. Ryż dobrze płuczemy w zimnej wodzie i gotujemy również w zimnej wodzie na małym ogniu, woda ponad ryżem ma wystawać ok 1,5 cm.W między czasie na oliwie obsmażamy cebulę pokrojoną w drobną kostkę, gdy zmięknie dorzucamy mięso mielone i przesmażamy. Ugotowany ryż dokładamu do mięsa, ląduje tu również feta i pokrojone czarne oliwki. Całość delikatnie solimy ( trzeba pamietać, że feta też jest słona), doprawiamy pieprzem i oregano. Farszem nadziewamy papryki, układamy je w naczynu do zapiekania, podlewamy oliwa z oliwek. Pieczemy w piekarniku w temp 180 stopnii C do miękkości papryk ok 40 min z termoobiegiem. Można podawać z sosoem pomidorowym.



Burrata z pieczonymi pomidorkami i filecikami anchois

 Burratę wyciagamy z lodówki -musi mieć temperature pokojową. 

Składniki:

  • kilka dojrzałych  pomidorków koktailowych
  • dobra oliwa z oliwek lub rzepakowa
  • kikla filecików anchois
  • burrata
  • listki rozmarynu
  • sól 
Pomidorki kroimy na pół, wkładamy do naczynia żaroodpornego, podlewamy oliwa, wrzucamy kilka łodyżek rozmarynu i delikatnie solimy ( sardele będą mocno słone, więc z solą ostrożnie). Pieczemy ok 17-20 min do miękkości. Na ciepłe pomidorki wykładamy burratę ( im cieplejsza tym lepiej sie bedzie wylewać), fileciki sardeli  i wcinamy.








Grilowane nektarynki z gorngonzolą i miętą

 Przystawka szybka, kolorowa i dobrze smakuje.

Składniki:

  • 4 nektarynki
  • kawałek sera gorngonzola
  • ocet balsamiczny
  • kilka listków świeżej mięty
Nektarynki podpiekamy na patelni gillowej, jeszce ciepłe łączymy z pozostałymi składnikami.