Składniki:
- duży słoik pieczarek marynowanych
- 2 średnie marchwie
- 3 ziemniaki
- 300 g piersi z kurczaka
- 3 jaja
- 3 ogórki marynowane
- 100 g sera żółtego
- majonez słoik
- szczypiorek
- sól
- przyprawa do drobiu
- pieprz
Marchewkę, ziemniaki i jajka ugotować tak jak do sałatki jarzynowej, pokroić w drobną kostkę. Mięso z kurczaka pokroić w kostkę i obsmażyć z przyprawą do drobiu -
pozostawić do wystygnięcia.
Sałatkę układamy w tortownicy o wymiarach 20 cm.
Dno tortownicy wykładamy folią spożywczą i na niej układamy :
1.Odsączone na sicie pieczarki kapeluszami do dołu ( nogi pieczarek w górze)
2.Warstwa koperku, który siekamy drobno i równomiernie rokładamy na pieczarkach
3.Marchewkę kroimy w drobną kostkę i rozkładamy na szczypiorku
4.Solimy, pieprzymy, smarujemy wierzch majonezem( tak by pozaklejać dziury, ale nie ma być go za duzo)
5.Warstwa ziemniaków. Układamy ziemniaki , solimy, pieprzymy i smarujemy majonezem, dociskamy.
6.Warstwa mięsa: wystudzone, usmażone mięso układamy na majonezie, dociskamy.
7. Ogórki kroimy w drobną kostkę i rozkładamy na mięsie, dociskamy, smarujemy majonezem.
8. Jajka układamy, solimy, pieprzymy, dociskamy, smarujemy majonezem
9. Ser żółty trzremy na grubych oczkach, układamy na jajkach, smarujemy majonezem i dociskamy.
Wierzch przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy na całą noc do lodówki.
Na drugi dzień ściągamy wierzchnią folię, przykładamy talerz i energicznie odwracamy całą sałatkę. Ściągamy obręcz oraz folię z pieczarek.