25 marca 2024

Mazurek oreo, tarta oreo

 

Składniki:

Ciasto:
  • 1 szklanka mąki
  • 100g masła zimnego
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 2-3 łyżki cukru pudru
Masło kroimy na drobniej lub trzemy na tarce z grubymi oczkami. Łączymy z resztą składników, ugniatamy, wstawiamy na ok 20 min do lodówki. Formę do tarty (22-24 cm) lub formę prostokątną do mazurka, smarujemy masłem i wyklejamy zimnym rozwałkowanym ciastem.Spód nakłuwamy widelcem i wkładamy do pieca rozgrzanego do 180 stopni C na ok 18-20 min do zarumienienia. 
Uwaga: ciasto zaraz po upieczeniu jest bardzo kruche, trzeba delikatnie przenosić do wystudzenia. 

Masa oreo:  Składniki płynne mają być zimne!

ok 12 ciastek oreo 
 mascarpone 250ml
150 ml śmietany 36%
2 łyżki cukru pudru

Ciasta rozlepiamy, masę z nich odkładamy, a ciastka dokładnie czyścimy z masy i rozdrabniamy, wałkiem lub blenderem. Do masy ciastkowej dodajemy mascarpone, śmietanę, cukier puder , ubijamy na gęsto. Pod koniec wrzucamy garść rozkruszonych ciastek. Masę oreo wykładamy na wystudzony spód , a wierzch posypujemy rozdrobnionymi ciastkami.





Jajka nadziewane

Jajka nadziewane

Składniki:

  • 5 jajek
  • 1 ser typu blue, lazur
  • garść rzeżuchy
  • sól, pieprz do smaku
  • 3-4 łyżki śmietany 30% ( można użyć zamiennie jogurtu)
  • 2 łyżki majonezu
  • sól, pieprz

Jajka gotujemy na twardo, obieramy i tniemy wzdłuż na pół. Wyjmujemy delikatnie żółtka. Żółtka mieszamy z serem pleśniowym, majonezem i śmietaną, doprawimy, na końcu dorzucamy same listki rzeżuchy. Napełniamy pastą każdą połówkę jajka. Górę ozdabiamy rzeżuchą.




 

Zakwas na żur

Zakwas na żur

Szklanka ma 250 ml

Składniki:
  • 3 szklanki wody przegotowanej
  • 1 szklanka mąki żytniej 2000
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 ziela angielskie
  • 3 listki laurowe
  • 6 ziarenek pieprzu
Żur najlepiej kisi się w glinianym naczyniu. Wodę przegotowaną studzimy i wlewamy do naczynia, dosypujemy mąki i dobrze mieszamy drwnianą łyżką (by nie było grudek). Ząbki czosnku miarzdźymy i wrzucamy do zawiesiny, nastepnie przyprawy. Przykrywamy czystą ścierką i odstawiamy na 5 dni do zacienionego ciepłego miejsca. Codziennie mieszamy zakwas, czystą łyżką. Po 5 dniach można użyć już zakwasu lub  przelać do wyparzonej butelki i odstawićdo lodówki na max 14 dni. 

 

Mazurek kokosowy

Mazurek kokosowy

Składniki na spód:

  • 250g mąki
  • 150g masła
  • ok 50g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki zimnej wody

Zimne masło ścieramy na grubych oczkach tarki, łączymy zresztą składników. Wkładamy do lodówki zagniecione ciasto na ok 20 min. Rozwałkowujemy do kształtu jajka i ręcznie zaginany brzegi tworząc rant jajka. Spód powstałej formy nakłuwamy widelcem. Pieczemy w 180 stopniach C ok 18-20 min do złotego koloru.


Masa kokosowa:

  • 1 puszka mleka kokosowego (przynajmniej 82 % tłuszczu)
  • 100-150g kokosu
  • śnieżka 1 opakowanie
  • 2 łyżki cukru pudru

Zimne mleko kokosowe miksujemy ze śnieżką, pod koniec jak już masa zgęstnieje dosypujemy cukier puder. Wsypujemy do masy 100g kokosu, jeśli spada z łyżki dokładamy jeszcze trochę, tak by osiągnąć gęstą konsystencje. Wykładamy całość na wystudzony spód i dekorujemy czekoladą rozpuszczoną i migdałami.