- 1 szklanka mąki
- 100g masła zimnego
- 1 żółtko
- 1 łyżka śmietany 18%
- 2-3 łyżki cukru pudru
Jajka nadziewane
Składniki:
Jajka gotujemy na twardo, obieramy i tniemy wzdłuż na pół. Wyjmujemy delikatnie żółtka. Żółtka mieszamy z serem pleśniowym, majonezem i śmietaną, doprawimy, na końcu dorzucamy same listki rzeżuchy. Napełniamy pastą każdą połówkę jajka. Górę ozdabiamy rzeżuchą.
Mazurek kokosowy
Składniki na spód:
Zimne masło ścieramy na grubych oczkach tarki, łączymy zresztą składników. Wkładamy do lodówki zagniecione ciasto na ok 20 min. Rozwałkowujemy do kształtu jajka i ręcznie zaginany brzegi tworząc rant jajka. Spód powstałej formy nakłuwamy widelcem. Pieczemy w 180 stopniach C ok 18-20 min do złotego koloru.
Masa kokosowa:
Zimne mleko kokosowe miksujemy ze śnieżką, pod koniec jak już masa zgęstnieje dosypujemy cukier puder. Wsypujemy do masy 100g kokosu, jeśli spada z łyżki dokładamy jeszcze trochę, tak by osiągnąć gęstą konsystencje. Wykładamy całość na wystudzony spód i dekorujemy czekoladą rozpuszczoną i migdałami.