Ciasto:
- 0,5 kg maki typ 450, 500 lub 650
- 250 ml wody
- 2 kopiate łyżki masła (lub 3 łyżki oleju)
- 5 łyżek mleka
- pół łyżeczki soli
Mleko podgrzewamy z woda i masłem, do rozpuszczenia masła. Łączymy ciepłe płyny z mąką. Wyrabiamy na stolnicy, ok 10 min, zostawiamy do odpoczynku, przykrywając miską. Rozwałkowujemy cienko, wykrywamy szklanką lub rantem kółka i farsz nakładamy na środek, zalepiamy brzegi. Gotujemy w osolonej wodzie do wypłynięcia.
Farsz:|
- 20g kaszy gryczanej palonej
- 5-6 dag suszonych grzybów
- 2 cebule
- 1 łyżkę bułki tartej
- 2 jajka M
- sól, pieprz
Grzyby moczymy, najlepiej przez noc. Gotujemy w wodzie, w której je moczyliśmy. Cebulę szklimy na oleju lub maśle. Do kaszy wlewamy drugie tyle wody co objętość kaszy. Gotujemy do miękkości. Wszystkie składniki studzimy. Grzyby i cebulę mielimy, kasze można zostawić w całości lub też można zmielić. Doprawiamy farsz, dorzucamy bułki tartej i rozbełtane jajka. Dobrze mieszamy i gotowy farsz łyzeczką kładziemy na wycięte okręgi.