19 grudnia 2022

Pierogi z grzybami suszonymi, kapustą i kaszą gryczaną

Składniki:

Ciasto:

  • 0,5 kg maki typ 450, 500 lub 650
  • 250 ml wody
  • 2 kopiate łyżki masła (lub 3 łyżki oleju)
  • 5 łyżek mleka
  • pół łyżeczki soli

Mleko podgrzewamy z woda i masłem, do rozpuszczenia masła. Łączymy ciepłe płyny z mąką. Wyrabiamy na stolnicy, ok 10 min, zostawiamy do odpoczynku, przykrywając miską. Rozwałkowujemy cienko, wykrywamy szklanką lub rantem kółka i farsz nakładamy na środek, zalepiamy brzegi. Gotujemy w osolonej wodzie do wypłynięcia.

Farsz:|

  • 20g kaszy gryczanej palonej
  • 5-6 dag suszonych grzybów
  • 2 cebule
  • 1 łyżkę bułki tartej
  • 2 jajka M
  • sól, pieprz

Grzyby moczymy, najlepiej przez noc. Gotujemy w wodzie, w której je moczyliśmy. Cebulę szklimy na oleju lub maśle. Do kaszy wlewamy drugie tyle wody co objętość kaszy. Gotujemy do miękkości. Wszystkie składniki studzimy. Grzyby i cebulę mielimy, kasze można zostawić w całości lub też można zmielić. Doprawiamy farsz, dorzucamy bułki tartej i rozbełtane jajka. Dobrze mieszamy i gotowy farsz łyzeczką kładziemy na wycięte okręgi.



 

Wieprzowina Wellington

 Taka polędwica może być twoją tajną bronia na uroczysta kolację, obiad świąteczny, smak jest pyszny i wyrafinowany.

Składniki:

  • 1 polędwiczka wieprzowa ( wąska)
  • 250g pieczarek
  • 1 cebula żółta lub czerwona
  • 1 ciasto francuskie gotowe
  • 6 plastrów szynki parmeńskiej
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 ubite jajko
  • sól, pieprz
  • tymianek suszony
  • olej do smażenia


Wybieramy polędwiczkę raczej wąską, by łatwiej było ją zawinąć. Długość powinna być dostosowana do długości ciasta francuskiego. Od brzegów powinno być z każdej strony zostawione ok 3 cm. Przed smażeniem polędwiczki, ciasto francuskie wyciągamy z lodówki.

Polędwiczkę oczyszczamy ze świecącej błonki. Nacieramy pieprzem i solą. Obsmażamy na patelni z każdej strony do zarumienienia, by pozamykać wszystkie pory mięsa ( boki również). Odstawiamy do wystygnięcia. Pieczarki myjemy, osuszamy, drobno kroimy, cebule też w kostkę. Farsz drobno miksujemy i na maśle podsmażamy na patelni, można podlać 1/3 szklanki białego wina, woda ma wyparować, a farsz się delikatnie przyrumienić. Doprawiamy solą, tymiankiem i pieprzem. Studzimy. Ciasto francuskie rozwijamy. Układamy szynkę zostawiając z każdej strony brzeg wolny na 3 cm. Na nią kładziemy pieczarki. Całą polędwiczkę smarujemy musztardą i układamy na farszu .Najpierw zawijamy boki krótsze ciasta ( jak w krokiecie), a później dłuższy bok. Układamy na papierze do pieczenia łączeniem ciasta do dołu. Górną część ciasta smarujemy rozbełtanym jajkiem. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni C, pieczemy ok 30-35 mi termoobieg na środkowym ruszcie. Sprawdzamy temperaturę termometrem z szpikulcem. Jeśli lubicie krwiste mięso, to powinno ono osiągnąć temperatur 62 stopni C, jeśli wypieczoną,ale soczystą to 71 stopni będzie ok. Po upieczeiu odstawiamy na chwilę do odpoczynku. Tniemy nożem z ząbkami.

Można jeść na zimno, na ciepło z sosem musztardowym, puree z groszku, samo.





Placuszki imprezowe

Zaskocz swoich gości takimi przekąskami.

Składniki:

  • 1 batat większy
  • 1 opakowanie paluszków krabowych
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanka skrobi kukurydzianej
  • 1 jajko
  • 1 szklanki wody
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 2 ząbki czosnku
  • pieprz, sól
  • kawior do ozdoby

Sos majonezowo-sojowy

  • 3 łyżki majonezu
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • szczypta cukru
  • płatki chilli do smaku
  • 1 łyżka octu ryżowego

Bataty i paluszki obieramy i ścieramy na grubych oczkach. Dorzucamy resztę składników. Ciasto powinno być tak gęste, jak na plaski z jabłkami, jeśli są za rzadkie dodajemy mąki, odwrotnie wody. Pieczemy na oleju w małych porcjach. Odsączamy je na ręczniku papierowym. Składniki z na majonez smakowy mieszamy ze sobą. Po wystudzeniu dekorujemy kleksem z sosu majonezowo-sojowego i kawiorem. Z tej porcji wychodzi 12-13 małych placuszków, takich na jeden kęs.



 

Spicy egg

 Jajka pikantno- słone o posmaku wedzonym to doskonała przekąska na Sylwestera.

Składniki:

  • 6 jajek
  • 2-3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki ostrego sosu ( ja dałam sos fanex z sambalem)
  • 1 łyżka musztardy dijon
  • papryka wędzona w proszku
  • kawałek sera z niebieską pleśnią

Jajka gotujemy na twardo, studzimy. Przekrajmy w szerz na pół, wyjmujemy żółtka. Żółtka drobno kruszymy, mieszamy z musztardą, ostrym sosem, na gładką masę. Każdą łódeczkę z jajka oblepiamy papryka wędzoną na przecięciu. Przy użyciu rękawa cukierniczego, napełniamy jajkowe łódeczki farszem, na wierzch kruszymy ser pleśniowy. Jajka najlepiej przygotowywać przed samą imprezą, po jakimś czasie lubi farsz zaschnąć i wygląda nieatrakcyjnie. Podane na świeżo cieszą oko i szybko znikają.




Makowiec w cieście

Nie jestem fanką makowca, ale trzeba przyznać, że ten wyjątkowo smakuje, jest miękki i jedwabisty. A co najważniejsze robi się go ekspresowo.


Składniki:

  • 250g masła temp pokojowa
  • 250g mąki pszennej
  • 70g maki ziemniaczanej
  • 6 łyżek cukru
  • 6 jajek L ( białka oddzielamy od żółtek)
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka gęstej śmietany 18%
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • esencja waniliowa
  • masa makowa z bakaliami w puszce

Mąki mieszamy z proszkiem. W osobnym naczyniu masło ucieramy z cukrem. Dodajemy żółtka po jednym, jak się połączą dosypujemy przesiane mąki z proszkiem. Kolejno dodajemy esencje waniliową, sok z cytryny oraz śmietanę. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, mieszamy delikatnie z masą maślanko -jajeczną. Blaszkę 24x24 wykładamy papierem do pieczenia. Na dno łyżką nakładamy połowę ciasta, na to masę makową i na górę resztę masy. Wyrównujemy wierzchnią część łyżką. Pieczemy w temp 175-180 stopni ok 55 min. Po upieczeniu studzimy w otwartym piecu. Jak ostygnie posypujemy cukrem pudrem. Jeśli gotowa masa jest za luźna można ją wymieszać z 1 jajkiem.Ambitni i czasowi mogą pokusić się o zrobienie swojskiej masy makowej.







 

Sernik z orzechami pekan

Sernik wychodzi bardzo maślany, wilgotny, z orzechowo-karmelowym posmakiem.Orzechy pekan w smaku przypominają orzechy włoskie -są bardziej miękkie, ale spokojnie można je włoskimi zastąpić. Tortownica 20 cm.

Składniki:

spód:

  • 2,5 -3 szklanki herbatników pełnoziarnistych
  • 1/4 szklanki cukru brązowego
  • 8 łyżek stopionego masła

Ciastka mielimy w blenderze, łączymy z cukrem i masłem.T ortonice z zewnątrz owijamy folią aluminiowa dość grubo. Wyklejamy spód tortownicy i podnosimy brzegi na ok 1cm do góry. Ugniatamy szklanką. Wstawiamy spód na 10min w temp 180 stopni C. Wyjmujemy z pieca i studzimy.


Ser:

  • 500g sera z wiaderka temp pokojowa
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1/2 szklanki śmietany 36 % temp pokojowa
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 2 duże jajka w temp pokojowej

Ser ucieramy z cukrem na gładką masę, śmietaną , wanilią i solą. Jaja rozbełtujemy i mieszamy z masą serową. Na podpieczony spód wylewamy masę serową. Pieczemy 40 min w temp 160stopni C, góra-dół środkowe szczeble.

Polewa orzechowa:

  • 1 szklanka cukru brązowego
  • 1/3 szklanki syropu klonowego ( można zastąpić miodem)
  • 1/3 szklanki śmietany 36%
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 60 gr masła
  • 2 szklanki posiekanych orzechów pekan
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Wszystkie składniki zagotować oprócz orzechów. Gdy się rozpuszczą i ostygnął dorzucamy rozdrobnione orzechy pekan. Wylewamy na sernik delikatnie i wstawiamy całość na 45 min w temp 150 stopni C. Monza przykryć folią aluminiową wierzch orzechowy by się bardzo nie spiekł. Zostwiamy w uchylonym piecu na 1h do schłodzenia.