Składniki:
- 1kg mięsa z drobiu ( w większości najlepiej, bybyło to mięso z nóg)
- 20 dag wątróbki drobiowej
- 30 dag ładnego podgardla surowego lub boczku
- 3 jajka M
- 3 średnie cebule
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 2 liście laurowe
- 3 ziela angielskie
- szczypta gałki muszkatołowej
- pieprz do smaku
- majeranek do smaku
- czosnek granulowany
- sól
Mięso gotujemy z warzywami, liściem laurowym, zielem oraz z podgardlem. Gotujemy do momentu, aż nie będzie krwi, odcedzamy i studzimy. Wątróbkę obsmażamy z pokrojoną w kostkę cebulą, na oleju. Mięso oraz warzywa mielimy na sitku makowym (3), mielimy również n małych oczkach ostudzoną wątrobę z cebulą. Masę doprawiamy przyprawami, wbijamy 3 jajka. Przekładamy pasztet do wysmarowanej oliwą keksowki, można posypać wierzch cebulką prażoną. Pieczemy w 180 stopniach ok 35 -40 min. Doskonale pasztet sprawdza się na kanapki, ale również dla gości na stół.