15 marca 2024

Pasztet z drobiu

 



Składniki:

  • 1kg mięsa z drobiu ( w większości najlepiej, bybyło to mięso z nóg)
  • 20 dag wątróbki drobiowej
  • 30 dag ładnego podgardla surowego lub boczku
  • 3 jajka M
  • 3 średnie cebule
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • pieprz do smaku
  • majeranek do smaku
  • czosnek granulowany
  • sól

Mięso gotujemy z warzywami, liściem laurowym, zielem oraz z podgardlem. Gotujemy do momentu, aż nie będzie krwi, odcedzamy i studzimy. Wątróbkę obsmażamy z pokrojoną w kostkę cebulą, na oleju. Mięso oraz warzywa mielimy na sitku makowym (3), mielimy również n małych oczkach ostudzoną wątrobę z cebulą. Masę doprawiamy przyprawami, wbijamy 3 jajka. Przekładamy pasztet do wysmarowanej oliwą keksowki, można posypać wierzch cebulką prażoną. Pieczemy w 180 stopniach ok 35 -40 min. Doskonale pasztet sprawdza się na kanapki, ale również dla gości na stół.


12 marca 2024

Jajka pieczone nadziewane pastą pieczarkową

 


Składniki:

  • 6 jajek
  • 2-3 łyżki majonezu
  • ok 8 -9 sztuk pieczarek
  • łyżka masła 
  • 1 duża cebula
  • 1 jajko do panierowania
  • trochę mąki
  • bułka tarta
  • sól i pieprz do smaku
  • szczypta tymianku
  • kilka kaparów
  • szczypta papryki słodkiej
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • koperek do ozdoby
  • olej do smażenia


Jajka gotujemy na twardo ze szczyptą soli. Obieramy jajka i każde kolejno obtaczamy w mące, kolejno w rozmąconym jajku i na koniec bułce tartej. Tak przygotowane jajka smażymy w głębokim oleju. Gdy ostygną kroimy wzdłuż na pół. Delikatnie wyciągamy żółtko. Pieczarki i cebulę drobno kroimy w kostkę, podsmażamy na maśle, doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem i sosem sojowym. Studzimy pieczarki, gdy będą już zimne łączymy je z żółtkami i majonezem. Każde jajko wypełniamy masą , dekorujemy kaparem i koperkiem.  




Biała kiełbasa parzona

 

Biała kiełbasa parzona



Składniki:

  • 1,50 kg łopatki lub miksu łopatki z karczkiem
  • 0,5 kg  bardzo ładnego podgardla

Przyprawy na 1kg mięsa

  • sól ok 1/4 łyżeczki soli
  • pieprzu 6 g
  • cukier 2 g
  • majeranku 2 łyżki
  • ziela angielskiego mielonego 2g
  • ok 4 ząbki czosnku
  • czosnku granulowanego pół łyżeczki
  • czosnku niedźwiedziego 2 łyżki
  • 100 ml zimnej wody


Mięso wieprzowe dzielimy na 2 klasy. I klasa to mięso chude, które mielimy na sitku 10 i II klasa mięso tłustsze na sitku  8, podgardle na sitku 6. Mięso po podzieleniu na klasy i zmieleniu doprawiamy, wyrabiamy długo do momentu, aż mięso będzie się mocno lepić do rąk. Dolewamy lodowatą wodę i ponownie wyrabiamy.  jelito wieprzowe solone moczymy w ciepłej wodzie ( nie gorącej!), odlewamy kilka razy wodę i przelewamy jelita w środku. Nabijamy każde jelito i zawijamy w kiełbaski o długości ok 12 cm. Parzymy kiełbasę w wodzie o 75 stopniach C, w środku kiełbasa ma osiągnąć 68 stopni C. Po parzeniu zanurzamy wyrób w zimnej wodzie na 5 min.




Ciasto Konfetii z kremem pistacjowo-serowym

 



Ciasto w smaku przypomina babkę ucieraną, jest to ciekawa alternatywa na Wielkanoc, masę można pominąć, piekąc samo ciasto, a wierzch dekorując lukrem.

szklanka -250 ml

Składniki:

  • 120g masła temp. pokojowa
  • 200g cukru
  • 3 jajka temp. pokojowa
  • 1/2 szklanki mleka ciepłego 3,2%
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki posypki konfetti

Krem:

  • 250g mascarpone
  • 4 łyżki gotowego kremy pistacjowego


Piec nagrzewamy do 180 stopni C. Masła ubijamy z cukrem na jasną i puszysta masę. Jajka oddzielamy od białek. Białka dodajemy do masła miksujemy na najniższych obrotach, gdy masa będzie jednolita, dodajemy powoli żółtka. Nie chodzi tu o to, by białka ubić na sztywno, tylko by połączyć z masłem, wtedy mamy pewność że masło się nie zetnie, w momencie gdy dodajemy całe jajka jest taka możliwość. W drugiej misce wymieszać suche składniki, olej łączymy z pełnym mlekiem. Dodajemy do masła na przemienienie składniki susze i olej z mlekiem, do wykończenia produktów. Na koniec dosypujemy posypki, tak by było ją widać w cieście ok 3-4 łyżki, mieszamy delikatnie. Masę wylewamy na papier do pieczenia ( forma 24x24 lub duża keksówka). Pieczemy do suchego patyka ok 30 min na środkowym stopniu, góra-dół. Dzielimy ciasto na pół ( jeśli urosło z górką to odcinamy ją). Mascarpone łączymy z kremem pistacjowym i 2/3 dajemy na polówkę, przykładamy drugą częścią, smarujemy ponownie 1/3 kremu i na wierzch wysypujemy resztkę posypki.





Sałatka z rukolą i raviolini

 


Składniki:

  • 2 garści rukoli
  • 1 pierś pojedyncza z kurczaka lub mała cała pierś
  • paczka raviolini lub tortellini z mięsem
  • ok 6 pomidorów suszonych w zalewie
  • 1 łyżeczka masła
  • garść oliwek zielonych bez pestek

sos:

  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka musztardy stołowej
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • sól i pieprz do smaku

Pierś z kurczaka kroimy w kostkę i obsmażamy na maśle, doprawiamy solą i pieprzem. Studzimy.Gotujemy raviolini zgodnie z instrukcja na opakowaniu. Po ugotowaniu przelewamy zina wodą i zostawiamy do wystudzenia. Łączymy wszystkie składniki na sałatkę ze sobą. Mieszamy składniki na sos i zalewamy sałatkę. Najlepiej zjeść na świeżo. 

Rukola szybko więdnie, więc jeśli chcecie sałatkę zrobić na imprezę, warto przygotować sobie wcześniej makaron i pierś, a resztę mieszać już przed przyjściem gości.



Bajgiel nowojorski

 


Bajgiel nowojorski

Składniki:

  • 500g mąki
  • 30g cukru
  • 15 dag drożdży świeżych
  • łyżeczka soli
  • 1 duża szklanka ciepłej wody (280 g)
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 białko
  • sezam czarny i biały ewentualnie czarnuszka

Do przesianej mąki wykruszamy świeże drożdże, dosypujemy cukier, sól, mieszamy wszystko razem, dolewamy ciepłej wody. Mieszamy i wyrabiamy ciasto dość długo, gdy struktura będzie już miękka i gładka dolewamy oliwę i ponownie wyrabiamy. Układamy ciasto w czystej misce i przykrywamy ściereczką na 2h. Po tym czasie dzielmy ciasto na 6 części i kulamy, delikatnie każdą kule spłaszczamy .Środek wycinamy kieliszkiem. Zostawiamy pod przykryciem na 15 min, w międzyczasie nagrzewamy piec do 200 stopni C oraz zagotowujemy garnek z wodą. Ma być gorąca, ale się nie partolić. Wrzucamy po 1 bajglu, odwracamy ( po 20 s z każdej strony) i wkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. I tak po kolei, do ostatniego bajgla. Wszystkie bułki smarujemy białkiem i posypujemy sezamem. Wkładamy do pieca i pieczemy ok 25 min do zarumienienia.