19 stycznia 2022

Ciasto dama kier bez pieczenia, Ciasto z musem truskawkowym

 Forma 24x24. Ciasto smakuje najlepiej na drugi dzień. Oczywiście można sie pokusić o upieczenie biszkoptu, ciasto na pewno na tym zyska. Bardzo dobrze sprawdza sie w zimie, gdy tęsknimy za ciastami owocowymi- z mrożonych truskawek również bardzo dobre wychodzi.


Składniki:

  • 1 duże opakowanie herbatników
Krem  budyniowy:
  • 2 budynie śmietankowe
  • 2-3 łyżki cukru
  • 500 ml mleka
  • 200 g miękkiego masła
Mleko i budynie i cukier mieszamy rózgą , stawiamy na nieduży gaz i  gotujemy na gęsty budyń, bez grudek. Studzimy- wierzch nakrywamy folią spożywczą ,by nie było korzucha. Do miękiekio masła dodajemy po łyżce ostudzonego budyniu i miksujemy na gładka masę. Czynność powtarzamy końca budyniu.

Mus truskawkowy:
  • 1kg truskawek  (mogą być mrożone- wcześniej należy je rozmrozić)
  • 2 galaretki truskawkowe
Do zblendowanych truskawek wsypujemy suche galaretki i cłość podgrzewamy do rozpuszczenia sie galaretek. Mus ma być ciepły ale nie gorący. Odkładamy pół szklanki musu do dekoracji na później.

Krem śmietanowy:
  • 0k 600 ml śmietany 30 %
  • 250g mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka żelatyny lub fix do śmietany
Śmietane miksujemy, w połowie tego procesu dokładamy cukier i fix do śmietany ( jeśli żelatynę to rozrabiamy ją wczęśniej w niedużej ilości ciepłej wody- gdy lekko zgęstnieje dokładamy łyżkę śmietany łączymy i tak prygotowany roztwór wlewamy do ubitej śmietany).  Gdy śmietana już jest gęsta, dokładamy mascarpone i cukier puder , ponownie miksujemy na głądką masę.


Polewa :
  • pół tabliczki czekolady deserowej
  • 2 łyżki mleka
Herbatnikami wykładamy blaszkę ( ja jeszcze na spód daję folie aluminiową) na nie wylewamy masę budyniową, układamy nastepną warstwę herbatników , na nie mus truskawkowy, kolejna warstwa herbatników i masa śmietanowa. Górę równamy i dekorujemy kleksami z pozostałego musu i polewy. Maziamy wykałaczką tworząc wzory.