Forma 24x24. Ciasto smakuje najlepiej na drugi dzień. Oczywiście można sie pokusić o upieczenie biszkoptu, ciasto na pewno na tym zyska. Bardzo dobrze sprawdza sie w zimie, gdy tęsknimy za ciastami owocowymi- z mrożonych truskawek również bardzo dobre wychodzi.
Składniki:
- 1 duże opakowanie herbatników
Krem budyniowy:
- 2 budynie śmietankowe
- 2-3 łyżki cukru
- 500 ml mleka
- 200 g miękkiego masła
Mleko i budynie i cukier mieszamy rózgą , stawiamy na nieduży gaz i gotujemy na gęsty budyń, bez grudek. Studzimy- wierzch nakrywamy folią spożywczą ,by nie było korzucha. Do miękiekio masła dodajemy po łyżce ostudzonego budyniu i miksujemy na gładka masę. Czynność powtarzamy końca budyniu.
Mus truskawkowy:
- 1kg truskawek (mogą być mrożone- wcześniej należy je rozmrozić)
- 2 galaretki truskawkowe
Do zblendowanych truskawek wsypujemy suche galaretki i cłość podgrzewamy do rozpuszczenia sie galaretek. Mus ma być ciepły ale nie gorący. Odkładamy pół szklanki musu do dekoracji na później.
Krem śmietanowy:
- 0k 600 ml śmietany 30 %
- 250g mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka żelatyny lub fix do śmietany
Śmietane miksujemy, w połowie tego procesu dokładamy cukier i fix do śmietany ( jeśli żelatynę to rozrabiamy ją wczęśniej w niedużej ilości ciepłej wody- gdy lekko zgęstnieje dokładamy łyżkę śmietany łączymy i tak prygotowany roztwór wlewamy do ubitej śmietany). Gdy śmietana już jest gęsta, dokładamy mascarpone i cukier puder , ponownie miksujemy na głądką masę.
Polewa :
- pół tabliczki czekolady deserowej
- 2 łyżki mleka