2 stycznia 2025

Ciasto bananowe, chlebek bananowy

 

Chlebek jest szybki w wykonaniu, mieszamy składniki w jednej misce i tylko widelcem. Smakuje rewelacyjnie, jeśli ktoś nie lubi rodzynek może dać zamiennie daktyle lub z nich zrezygnować.

Składniki

  • 3 dojrzałe banany
  • 1/2 szklanki miodu lub melasy
  • garść rodzynek
  • 2 duże jajka (temp pokojowa)
  • 100g masła
  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • garść orzechów laskowych lub nerkowca
  • 2 łyżki słonecznika obranego
  • 2 łyżki kokosu
Obrane orzechy zalewamy gorącą wodą na chwile by zmiękły, osuszamy i drobno siekamy. Banany rozgniatamy widelcem, dolewamy roztopione i ostudzone masło, wbijamy jajka, dokładamy miód, sodę, sól . Dokładamy szklankę mąki mieszamy teraz bakalie, słonecznik kokos. Ponownie łączymy i na koniec pół szklanki mąki. Masę wlewamy do kek sówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w rozgrzanym piecu do 170 stopni C ok 50-55min.


Domowy dżem pomarańczowy

 

Domowy dżem pomarańczowy


Składniki:

  • 3 duże pomarańcze
  • szklanka cukru
  • sok z cytryny (2 łyżeczki)
  • ok 3 łyżki soli

Pomarańcze przepłukujemy w ciepłej wodzie i każdą nacieramy łyżką soli, spłukujemy sól i ponownie wrzucamy pomarańcze do ciepłej wody. Moczymy ok 5 minut, wyciągamy z wody i osuszamy ręcznikiem papierowym. Obieraczką do warzyw ściągamy skórkę z pomarańczy. Staramy się by było jak najcieniej. Rozrywamy owoc i wyciągamy wszystkie białe błony, na zdjęciu pokazane jest jak ma wyglądać pomarańcza po czyszczeniu. Skórkę kroimy w drobniutką kosteczkę. Pomarańcze blendujemy na gładko i sprawdzamy ile mamy miąższu. Powinno być 2 szklanki płynu, jeśli tak jest dosypujemy 1 szklankę cukru i pocięte skórki. Gotujemy: początkowo wytrąci się biała piana, później płyn stanie się przeźroczysty, wtedy wlewamy sok z cytryny i gotujemy dalej ok 10 min do zgęstnienia. Całe gotowanie powinno trwać ok 20 min. Można gorący dżem przelać do słoika, zakręcić i obrócić dnem by się zawekował.